De tijd van losse boekhoud- en bankprogramma’s loopt op zijn einde. Dankzij technologische ontwikkelingen zoals API-koppelingen, open banking en fintech-bedrijven die zich steeds steviger in de markt nestelen, groeien administratie en bankzaken razendsnel naar elkaar toe.
De Europese PSD2-richtlijn (2019) heeft deze verschuiving in een stroomversnelling gebracht. Banken zijn verplicht om gegevens veilig en transparant te delen, waardoor ondernemers steeds vaker kunnen rekenen op één geïntegreerd financieel systeem.
En de cijfers liegen er niet om. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat de fintech-markt jaarlijks met zo’n 25% groeit. Steeds meer bedrijven, van grote ondernemingen tot het MKB, stappen over op systemen waarin boekhouden en bankieren naadloos in elkaar overlopen. De toekomst is helder: losse administraties en handmatige bankkoppelingen worden snel verleden tijd.
De grootste winst van geïntegreerde systemen zit in de (tijds)efficiëntie. Door banktransacties direct te koppelen aan boekhoudsoftware verdwijnen tijdrovende handmatige invoer en foutgevoelige reconciliaties. Bedrijven krijgen in één oogopslag inzicht in hun financiële situatie, zonder telkens tussen verschillende platforms te schakelen. Dit bespaart niet alleen tijd, maar verkleint ook de kans op fouten en versnelt het opstellen van financiële rapportages.
Uit het rapport Digital Banking Maturity (2024) van Deloitte blijkt dat banken die investeren in digitale transformatie en het integreren van diensten niet alleen hun klantervaring verbeteren, maar ook efficiënter opereren. Hoewel het onderzoek zich richt op banken, ligt het voor de hand dat bedrijven die overstappen op geïntegreerde boekhoud- en banksystemen vergelijkbare voordelen ervaren, zoals snellere transactieverwerking en minder administratieve handelingen.
Naast tijdswinst zorgt het wegnemen van dubbele administratieve handelingen ook voor kostenbesparing. Bedrijven die gebruik maken van geïntegreerde software zoals Exact of Xero, merken dat menselijke fouten afnemen. Dit betekent minder tijd en geld kwijt aan het corrigeren van fouten en opnieuw invoeren van gegevens.
Een ander groot voordeel van geïntegreerde systemen is het realtime inzicht in de financiële situatie van een bedrijf. Doordat banktransacties en boekhouddata in real-time met elkaar worden gekoppeld, kunnen bedrijven sneller en gemakkelijker financiële rapportages genereren. Dit maakt het mogelijk om de cashflow continu te monitoren en tijdig in te spelen op eventuele financiële knelpunten. Bedrijven hebben hierdoor altijd een actueel overzicht van hun financiën, wat helpt bij het maken van weloverwogen beslissingen en het optimaliseren van hun geldstromen.
SnelStart benadrukt de voordelen van een geïntegreerd systeem waarin boekhouden en bankieren samenkomen in één applicatie. In onderstaand schema zie je hoe bankzaken (oranje, links) en boekhouding (blauw, rechts) elkaar aanvullen.
Bron: SnelStart
Hoewel de voordelen van geïntegreerde systemen duidelijk zijn, moeten de risico’s niet over het hoofd worden gezien. Naarmate meer financiële gegevens digitaal worden verwerkt, neemt de kans op cyberaanvallen toe. De integratie van verschillende systemen kan extra kwetsbaarheden met zich meebrengen, vooral wanneer gevoelige data wordt gedeeld tussen verschillende platforms.
Dit kan leiden tot beveiligingsrisico’s, aangezien de koppeling van systemen nieuwe mogelijkheden biedt voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot vertrouwelijke informatie. Bedrijven die gebruik maken van geïntegreerde systemen moeten daarom extra aandacht besteden aan de beveiliging van deze systemen en zorgen voor adequate maatregelen om de privacy van gegevens te waarborgen.
Een andere uitdaging is de afhankelijkheid van één geïntegreerd platform. Als het systeem faalt of niet goed functioneert, kan dit leiden tot grote verstoringen in zowel de boekhouding als de bankzaken.
De integratie van boekhouden en bankieren wordt steeds gebruikelijker. Volgens McKinsey zal de marktomvang van 'embedded finance' in Europa, waar fintechs zoals Adyen bankdiensten integreren in hun producten, binnen vijf jaar de €100 miljard overschrijden. Dit toont aan dat de vraag naar geïntegreerde financiële oplossingen groeit, waarbij administratieve en financiële processen steeds meer met elkaar versmelten.
De integratie van boekhouden en bankieren staat nog in de kinderschoenen. Opkomende technologieën zoals kunstmatige intelligentie, machine learning en blockchain bieden de mogelijkheid om deze integratie verder te verfijnen. Blockchain-technologie kan bijvoorbeeld bijdragen aan de transparantie en veiligheid van transacties, waardoor de betrouwbaarheid van geïntegreerde systemen nog verder wordt verhoogd.
Het is geen toekomstmuziek meer: de integratie van boekhouden en bankieren is al volop in gang en wordt snel de nieuwe standaard. Steeds meer bedrijven schakelen over op systemen die bankieren en boekhouden naadloos met elkaar verbinden. De voordelen zijn duidelijk: minder administratieve rompslomp, meer inzicht in de cijfers, en dat alles sneller en efficiënter. De trend is niet te stoppen – de vraag is nu niet of, maar wanneer dit de norm wordt. Bedrijven en financiële instellingen moeten snel inspelen op deze ontwikkeling, maar wel met een scherp oog voor de risico’s rondom beveiliging en platformafhankelijkheid.
Bij Boekhouders.nl koppelen we ondernemers aan de juiste boekhouder of accountant die de volledige boekhouding uit handen neemt, zodat jij je kunt focussen op wat écht belangrijk is: je bedrijf laten groeien. Of je nu al gebruik maakt van geïntegreerde systemen of nog moet starten, wij zorgen ervoor dat je administratie altijd in goede handen is. Laat ons je helpen om het overzicht te bewaren.
Start gratis en vrijblijvend een aanvraag via het formulier hieronder, dan brengen wij je in contact met verschillende boekhouders die aan jouw wensen voldoen. Vergelijk en kies zelf de partij waarmee je wilt starten!
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.