Eenmanszaak omzetten naar BV? Het omslagpunt en de verschillen

Heb je een eenmanszaak? En groeit je onderneming hard? Dan is het waarschijnlijk fiscaal voordeliger om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. Dit heeft onder andere te maken met de verschillen in kosten en aansprakelijkheid.

Lees in dit artikel meer over de voordelen van een BV en de aandachtspunten bij de omzetting.

BV Boekhouding uitbesteden

De voordelen van een BV (i.p.v. eenmanszaak) in jouw situatie

Een BV (besloten vennootschap) kent enkele voordelen vergeleken met een eenmanszaak. Het hangt af van de situatie van je onderneming of een BV ook écht fiscaal voordeliger is dan een eenmanszaak.

In principe houden veel ondernemers de vuistregel aan dat er bij een winst van € 100.000 of meer, de eenmanszaak naar een BV wordt omgezet. De belangrijkste reden om naar een BV over te gaan is het verschil in aansprakelijkheid. Daarover hieronder meer.

van eenmanszaak naar bv

We hebben de grootste voordelen van een BV hieronder voor je opgesomd:

  • De BV is een eigen rechtspersoon: dit betekent dat de beschikbare financiële middelen van de BV worden ondergebracht in de vennootschap. De vennootschap is verantwoordelijk voor alle wettelijke verplichtingen en moet in staat zijn om eventuele schuldeisers te betalen. Dus je bent niet zelf persoonlijk aansprakelijk. Kortom: zakelijk en privé blijft gescheiden.

  • De BV kan niet failliet gaan als zelfstandig ondernemer. Wanneer je failliet gaat, dan heb je nog altijd een inkomen dat via andere activiteiten loopt, zoals de online marketing of bepaalde diensten.

  • Een BV oogt professioneler dan een eenmanszaak en helpt om schijnzelfstandigheid te voorkomen.

  • Het geld dat je investeert in deze vennootschap heb je weer vrij om te besteden. Je kunt het geld bijvoorbeeld in de afbetaling van je auto stoppen, of in je huis of bewaren voor later.

De verschillen tussen eenmanszaak en BV

Het grootste verschil tussen een eenmanszaak en BV is de samenhang met de oprichter. Zo is er bij een eenmanszaak geen onderscheid tussen de eenmanszaak en jezelf, terwijl een BV een rechtspersoon is.

Een eenmanszaak is dus een natuurlijk persoon en een BV een rechtspersoon. Een rechtspersoon is een afzonderlijke juridische entiteit die als volwaardig persoon mag optreden. Net als bij een natuurlijk persoon kan een rechtspersoon ook schulden hebben enzovoorts.

Doordat je eenmanszaak geen aparte juridische entiteit is, ben je zelf privé aansprakelijk als ondernemer. Je privévermogen kan worden gebruikt om de kosten of schulden van je zaak te vereffenen. Bij een BV is dit niet het geval. Je privévermogen en zakelijke vermogen zijn dan gescheiden.

Tabel: enkele verschillen op administratief en fiscaal vlak

Eenmanszaak BV
Kosten Een eenmanszaak start je relatief eenvoudig, goedkoop en snel op via een ondernemingsloket. Voordat je een BV kan inschrijven bij een ondernemingsloket, moet je eerst langs de notaris. Dit brengt een wat hoger kostenplaatje mee.
Boekhouding Er zijn niet veel boekhoudkundige en administratieve verplichtingen. De boekhoudkundige en administratieve verplichtingen zijn uitgebreider dan bij een eenmanszaak en dus iets duurder.
Belasting De inkomsten van je eenmanszaak worden belast via de personenbelasting. De inkomsten van een BV worden via de vennootschapsbelasting belast (vpb). Dit is fiscaal voordeliger dan de personenbelasting.
Bedrijfsovername Een eenmanszaak overnemen is vrij lastig. Een BV is eenvoudiger om over te dragen.

Omslagpunt omzetten eenmanszaak naar BV 

Vanaf 2024 ligt het omslagpunt om over te schakelen van een eenmanszaak naar een BV meestal rond de jaarlijkse winst van €200.000 of meer. Als je winstniveau dit bedrag bereikt, kan het fiscaal voordelig zijn om de overstap te maken naar een BV-structuur.

Het exacte omslagpunt kan echter variëren, afhankelijk van andere zakelijke factoren, zoals groeiplannen, risico's en behoeften aan externe financiering. Voor een nauwkeurige beoordeling en aangepast advies op basis van je specifieke situatie raden we aan om professioneel advies in te winnen bij een ervaren accountant.

Gebruik de onderstaande flowchart om te bepalen of het voor jouw onderneming verstandig is om een eenmanszaak te blijven of over te stappen naar een BV.

eenmanszaak omzetten naar bv

Eenmanszaak naar BV omzetten: verloop en de kosten

Het omzetten van je eenmanszaak naar een BV gaat eenvoudiger dan je denkt. Voor de omzetting moet éérst de nieuwe BV worden opgericht. Hierna vindt pas de omzetting plaats en wordt de eenmanszaak beëindigd. De kosten zijn laag en het verloop is ook relatief kort. Sinds 2012 is het niet meer verplicht om een startkapitaal van 18.000 euro te hebben. Een enkele euro is tegenwoordig op die manier al genoeg om een BV op te kunnen richten. De meeste ondernemers kiezen wel voor een bepaald startkapitaal bij de oprichting.

Er komen een aantal eenmalige kosten kijken bij de oprichting van een BV. Denk aan de registratie in het Handelsregister (ongeveer 50 euro) en de kosten van een notaris. De notariskosten verschillen per kantoor. Over het algemeen kun je uitgaan van een bedrag tussen de 300 en 1000 euro. Dit is ook afhankelijk van de complexiteit van je wensen.

Er zijn enkele punten om rekening mee te houden bij de omzetting:

  • Eerst oprichten van BV;

  • Wijziging van oprichtingsakte;

  • Verdeling van activa en passiva ieder deel door twee of drie delen.

Let op:
Let op:

je (nieuwe) BV krijgt een nieuw KVK-nummer.

Drie manieren om van eenmanszaak naar BV te gaan

Er zijn drie manieren om een eenmanszaak naar een BV om te zetten:

  1. Activa-passivatransactie

  2. Geruisloze omzetting

  3. Ruisende inbreng

1. Activa-passivatransactie

Als je kiest voor een bedrijfsovername via activa-passiva, dan zet je je eenmanszaak snel en eenvoudig om in een BV. Je verkoopt alle activa en passiva van de eenmanszaak aan een nieuw opgerichte BV. Je gaat eerst naar de notaris om de BV op te richten, vervolgens zorgt de notaris voor inschrijving van je BV bij de KVK. De activa-passivatransactie is de meest voor de hand liggende manier en ook de voordeligste methode voor transactie bij eenmanszaken.

Ook heb je een activa-passivadocument nodig. In dit document staat welke bezittingen en schulden je aan de BV verkoopt. Je kunt ervoor kiezen om dit document zelf op te stellen of om dit via een notaris te laten opstellen. Bij het omzetten via een activa-passivatransactie heb je geen notariële akte nodig. 

Activa-passivatransactie:

  • Inbreng van eigendommen zonder extra kosten;

  • Je betaalt geen inkomstenbelasting over fiscale reserves;

  • De omzetting gaat niet met terugwerkende kracht in.

2. Geruisloze omzetting

Wil je je eenmanszaak via een geruisloze omzetting naar een BV omzetten? Bij een geruisloze inbreng hoef je geen inkomstenbelasting te betalen over fiscale reserves of over de overwaarde van je bedrijfspand. Dit is dus vooral een geschikte methode voor eenmanszaken die al een wat langere tijd bestaan. Je nieuwe BV start met een balans die gelijk is aan de eindbalans van je eenmanszaak.

Geruisloze omzetting:

  • Geschikt voor eenmanszaken met meerwaarde (of fiscale reserves);

  • Geschikt voor eenmanszaken die een langere tijd bestaan;

  • Met terugwerkende kracht geldig tot 9 maanden eerder.

3. Ruisende inbreng

Wil je je bedrijf omzetten in een BV, maar dan met terugwerkende kracht? Heb je plannen om het binnen drie jaar te verkopen? Dan is de ruisende inbreng de geschiktste optie.

Je stuurt een intentieverklaring naar de Belastingdienst. Hierin geef je aan dat je een eenmanszaak omzet naar een BV. Je kunt een intentieverklaring samen opstellen met een boekhouder.

Vervolgens richt je bij de notaris de BV op. De notaris stelt daarnaast een akte van inbreng op. Daarin staan alle activa en passiva van je eenmanszaak die overgaan naar de BV. De notaris zorgt voor inschrijving van je BV en de uitschrijving van de eenmanszaak bij de KVK.

Tip:

je kunt recht hebben op stakingswinst omdat je je eenmanszaak staakt bij ruisende inbreng.

Aandachtspunten bij het omzetten van je eenmanszaak naar BV

Om het overzicht te houden, is het belangrijk om met verschillende fiscale en boekhoudkundige aspecten rekening te houden. Zo is het bij een BV verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de KvK, bij een eenmanszaak is dit niet het geval. Daarnaast zijn er nog andere praktische zaken, zoals het bedenken van je ondernemingsnaam en het regelen van een werkplaats (bijv. kantoorruimte).

DGA (directeur-grootaandeelhouder)

Daarnaast ben je de DGA van de onderneming. Je betaalt jezelf een DGA-salaris vanuit de onderneming. De Belastingdienst ziet je niet meer als ondernemer. Je kunt ook niet meer profiteren van verschillende aftrekposten. Denk aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Salarisadministratie (DGA) uitbesteden

FAQ: veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een bv? 

Het verschil tussen een eenmanszaak en bv is dat je als eigenaar van een eenmanszaak persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden, terwijl een bv een rechtspersoon is met een afgescheiden vermogen, waardoor je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden. 

Waarom zou ik overwegen om mijn eenmanszaak om te zetten naar een bv? 

Het omzetten van een eenmanszaak naar een bv kent enkele voordelen: bescherming van persoonlijke vermogens, meer flexibiliteit in financiering en groei, en de mogelijkheid om aandeelhouders in te schakelen. 

Wat zijn de stappen die ik moet nemen om mijn eenmanszaak om te zetten naar een bv? 

Er zijn enkele stappen die je moet nemen om je eenmanszaak om te zetten naar een bv: 

  1. Maak een statutenwijziging

  2. Registreer de bv bij de Kamer van Koophandel

  3. Open een zakelijke bankrekening

  4. Stel de statuten op

  5. Verander eventuele contracten en vergunningen

  6. Meld de bv aan bij de Belastingdienst

Is het omzetten van een eenmanszaak naar een bv een duur proces? 

Het omzetten van een eenmanszaak naar een bv zal gemiddeld tussen de € 300 en € 1000 euro kosten, afhankelijk van de grootte en complexiteit van je bedrijf. Win professioneel advies in om de definitieve kosten te bepalen. 

Wat gebeurt er met mijn huidige contracten en vergunningen als ik mijn eenmanszaak omzet naar een bv? 

Je zult waarschijnlijk de contracten en vergunningen moeten aanpassen bij het omzetten van je eenmanszaak naar een bv. Zo moet bijvoorbeeld de naam van de eenmanszaak worden veranderd in de naam van de bv. Vraag hierbij een juridische expert om advies.

Samenvatting

Het omzetten van een eenmanszaak naar een BV kan fiscaal voordelig zijn, vooral bij een winst van €200.000 of meer. Een BV biedt voordelen zoals beperkte aansprakelijkheid en een gescheiden privé- en zakelijk vermogen. Er zijn drie methoden voor omzetting: activa-passivatransactie, geruisloze omzetting en ruisende inbreng. Let op de extra administratieve en fiscale verplichtingen als DGA. 

Ben je geïnteresseerd in het omzetten van je eenmanszaak naar een BV? Wij kunnen je daarbij helpen

Door het omzetten van je eenmanszaak naar BV verandert de juridische structuur van je bedrijf. Maar wat is het verschil tussen de twee structuren? En hoe kan ik mijn ondernemingsplan optimaliseren voor het omzetten?

De ervaren boekhouders in ons netwerk praten je graag bij over de mogelijkheden die open liggen op weg naar een succesvolle transitie. Start gratis en vrijblijvend je aanvraag via onderstaand formulier, dan brengen we je in contact met maximaal drie boekhouders bij jou in de buurt. Je kijkt zelf of er een klik is met één van de boekhouder en of je al dan niet een samenwerking start.

Begin je aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
226 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Heb je al een boekhouder?
Beveiligde verbinding
Eenmanszaak omzetten?

Vergelijk boekhouders! Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.