Wanneer ben ik ondernemer voor de btw? Veelgestelde vragen

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 11-08-2022

Niet iedereen die een eigen onderneming start is ondernemer voor de btw. Er zijn bepaalde eisen waaraan een ondernemer moet voldoen. Nadat u zich als ondernemer heeft aangemeld, beoordeelt de Belastingdienst of u aan deze eisen voldoet. En wanneer bent u dan ondernemer voor de wet? Kom erachter in deze blog.

Op deze pagina:

Hoe weet ik of ik ondernemer voor de inkomstenbelasting ben?

Als u als zelfstandig ondernemer staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, betekent dit niet direct dat u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Er zijn verschillende voorwaarden vanuit de Belastingdienst en overheid waar u aan moet voldoen om ondernemer voor de inkomstenbelasting te zijn. Het is belangrijk om te achterhalen of u aan deze eisen voldoet, want dit verandert de manier waarop u de aangifte inkomstenbelasting moet invullen.
ondernemer voor inkomstenbelasting

Om vast te kunnen stellen of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, moet u een aantal belangrijke vragen voor uzelf beantwoorden:

  • Hoeveel winst maakt u? 
    Bij een kleine winst of bij voortdurend verlies, bent u volgens de fiscus geen onderneming.
  • Hoeveel tijd steekt u in uw onderneming?
    Ondernemers moeten voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. Bovendien moet uw onderneming renderend zijn. Is dit niet het geval? Dan ziet de fiscus uw werkzaamheden als hobby.
  • Hoe zelfstandig is uw onderneming?
    Bepaalt u zelf welke werkzaamheden u uitvoert en wanneer u deze uitvoert? Dan wordt u sneller als ondernemer beschouwd.
  •  Is er ondernemersrisico?
    Ondernemersrisico wil zeggen dat u het risico loopt dat opdrachtgevers niet betalen voor uw geleverde diensten of producten. U bent afhankelijk van de vraag en het aanbod waarmee u een ondernemersrisico loopt.

Andere belangrijke zaken waar de Belastingdienst naar kijkt zijn uw kapitaal om een onderneming te starten, het aantal opdrachtgevers dat u heeft, de manier waarop u uw onderneming promoot en tot slot of u aansprakelijk bent voor eventuele schulden van uw onderneming. 

Ondernemerscheck Belastingdienst

De Belastingdienst heeft ‘de Ondernemerscheck’ gemaakt om vast te stellen of uw werkactiviteiten voldoen aan de voorwaarden van de overheid. Hierin komen verschillende vragen aan bod die uw fiscale ondernemersstatus indiceren. Denk aan vragen als:

  • Wordt u doorbetaald bij ziekte?
  • Gaat u een onderneming starten of bent u al een tijd bezig?
  • Voert u klantacquisitie?
  • Verkoopt u goederen of levert u diensten?
  • Beslist u zelf waar en wanneer u de werkzaamheden uitvoert?

U ontvangt per onderdeel een kort advies of de Belastingdienst u als ondernemer ziet.

Let op: het kan per jaar verschillen of u ondernemer bent voor de Belastingdienst. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan veranderingen in uw werkzaamheden.

Wat is een ondernemer volgens de wet?

Volgens de wet (artikel 7 omzetbelasting) bent u officieel een ondernemer als u zelfstandig een bedrijf uitoefent. Hieronder wordt verstaan:

  1. Een beroep.
  2. Exploitatie van een vermogensbestanddeel om er duurzaam opbrengst uit te verkrijgen.

Voor de omzetbelasting is het begrip ondernemer heel ruim. De Belastingdienst ziet u als ondernemer voor de omzetbelasting als u zelfstandig een bedrijf uitoefent, ook al heeft u geen winstoogmerk. Het type rechtsvorm is hierbij niet van belang. 

Aanmelden als ondernemer voor de btw

In het verleden moest u zich zelf aanmelden bij de Belastingdienst zodra u een bedrijf startte. Tegenwoordig krijgt u bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) direct een fiscaal nummer. De KvK geeft dit door aan de Belastingdienst. U ontvangt vervolgens een bericht van de Belastingdienst bericht over het doen van belastingaangiftes. Bijna iedere onderneming moet btw-aangifte doen. Meestal gebeurt dit per kwartaal. Bij een BV is er sprake van vennootschapsbelasting.

Bij de aanmelding van uw bedrijf bij de Belastingdienst kan er gevraagd worden naar een schatting van uw winst en de omzet over het eerste boekjaar. Let op dat u dit bedrag niet te hoog inschat, want met deze schatting kan de Belastingdienst u een voorlopige aanslag opleggen. Met andere woorden, u moet vooraf belasting betalen en dit wordt verrekend met de uiteindelijke te betalen belasting. Voorkom dus een hoge voorlopige aanslag. 

Na aanmelding krijgt u een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd vanuit de Belastingdienst waarmee u online uw aangiftes kunt doen. Het is verplicht om elektronisch de aangifte te doen, via papier is verboden. Log simpelweg in op de site van de Belastingdienst en download de eventueel benodigde programma’s. 

Heb ik een onderneming als ik een btw-nummer heb?

Een btw-nummer, ook wel btw-identificatienummer, is een uniek nummer dat u van de Belastingdienst ontvangt. Hiermee wordt u als ‘ondernemer voor de btw’ beschouwd. U gebruikt het btw-nummer voor alle contacten met klanten of leveranciers, bijvoorbeeld op uw facturen. Als u een onderneming start en de Belastingdienst ziet u als ondernemer voor de btw, dan heeft u naast het btw-nummer ook een omzetbelastingnummer (RSIN of BSN) nodig. 

Btw terugvragen voor start onderneming

Vaak maken ondernemers al kosten voordat ze officieel met hun onderneming zijn gestart. Denk aan kosten voor een marktonderzoek. Dit heten ook wel aanloopkosten, omdat deze kosten zijn gemaakt om de onderneming te kunnen starten. U kunt de btw over de aanloopkosten voor uw bedrijf terugvragen.

Het is hierbij belangrijk om alle bonnetjes en facturen goed te bewaren en een kilometerregistratie bij te houden. De makkelijkste manier om de btw terug te vragen over de aanloopkosten is door deze op te voeren bij uw eerste btw-aangifte. 

Ook interessant:

Boekhouding starter uitbesteden

Zoekt u een ervaren boekhouder bij u in de buurt? Bij Boekhouders.nl hebben we een groot netwerk van betrouwbare boekhouders, ook in uw regio. Of u nu de btw-aangiftes, jaarcontrole of de volledige boekhouding wilt uitbesteden, onze partner boekhouders helpen u graag.

Start uw aanvraag via onderstaand formulier en ontvang maximaal drie offertes van boekhouders, geheel gratis en vrijblijvend!

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.