Het is de droom van velen: het starten van een eigen horecazaak. Er komt een hoop kijken bij het opstarten van een eigen café of restaurant. Naast het zorgen voor je gasten en personeel zul je te maken krijgen met alle administratie wat een eigen onderneming met zich meebrengt. Daarnaast geldt er een strikte regulering en komen er nogal wat risico’s kijken bij het beginnen van een horecazaak. Wij helpen je graag op weg met verschillende tips en onderstaand stappenplan.
Sommige ondernemers ontwikkelen om de zoveel tijd een geheel nieuw concept, anderen willen graag een concept voor de lange termijn ontwikkelen. Hoe dan ook begint een sterk concept altijd met een helder einddoel. Daarna volgt de invulling hoe dit gerealiseerd gaat worden. We benoemen hieronder een aantal externe en interne zaken die van invloed kunnen zijn op de conceptontwikkeling.
Extern:
Intern:
Onze tip is om vooral om je heen te kijken naar wat de concurrentie wel of niet doet en elke kans te benutten die langskomt. Stel eventueel samen met je boekhouder een concurrentieanalyse op. Denk vervolgens na over een goede huisstijl, inrichting en marketingwerkzaamheden (meer hierover in stap 8).
Begin daarnaast met het verzamelen van financiële middelen en het analyseren van alle cijfers. Beschik je over voldoende geld om een horecazaak te starten? Of moet je investeerders zoeken? In het laatste geval is het overtuigen via een financieel plan van groot belang. In dit plan onderzoek je de investeringen, leveranciers, personeelskosten, etc.
Een financieel plan is één van de onderdelen van een ondernemingsplan. Hieronder benoemen we alle onderdelen waar een ondernemingsplan uit bestaat:
Ten tweede heb je vergunningen nodig die situatiegebonden zijn, zoals het mogen schenken van sterke drank en het draaien van (rechtenvrije) muziek. Maar ook zaken als de afvalverwerking en eventuele milieugerelateerde kwesties vereisen een vergunning.
Tot slot vereist de gemeente vaak extra vergunningen, zoals voor afwijkende openingstijden of voor het verruimen of aanleggen van een terras.
Een goede boekhouder helpt je graag met je ondernemingsplan en het regelen van de benodigde vergunningen. Wij hebben boekhouders in ons netwerk die affiniteit en ervaring hebben met de horeca. Vul dit formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend drie offertes van geschikte boekhouders bij jou in de buurt.
We geven je een aantal tips voor een sfeervolle inrichting van je horecazaak:
Verlies daarnaast niet de offline marketing uit het oog. Geprinte media, al zeker in de nabije omgeving, is nog altijd krachtig. Zo kun je omringende bewoners uitnodigen voor de opening van je zaak.
Ervaren horeca boekhouder nodig?
Zoals je hebt kunnen opmerken is het opstarten van een horecazaak niet eenvoudig. Bovenstaande stappen vormen een beknopt overzicht waar je mee te maken krijgt als toekomstig ondernemer. Wij hebben deskundige boekhouders in ons netwerk die ervaring en affiniteit hebben met de horeca. Zij helpen je graag met het aanvragen van vergunningen, het ondersteunen bij je ondernemingsplan en het verder in gang zetten van de zaak. Vul onderstaand formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van boekhouders bij jou in de buurt! We nemen contact met je op om je aanvraag persoonlijk te bespreken.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.