Welke btw-tarieven zijn er en wanneer welk tarief toepassen?

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 21-02-2024

Er zijn verschillende btw-tarieven op goederen en diensten van toepassing in Nederland. Het is belangrijk om te weten welke soorten btw-tarieven er zijn en wanneer je welk tarief moet toepassen. In deze blog bespreken we de verschillende btw-tarieven en de situaties waarin deze van toepassing zijn met voorbeelden.

Op deze pagina:

Welke btw-tarieven zijn er?

Er zijn in principe drie verschillende btw-tarieven in Nederland: 21%, 9% en het nultarief. Het hoge tarief van 21 procent en het lage tarief van 9 procent zijn de meest voorkomende. Lees hieronder welke btw-tarieven voor welk type producten of diensten gelden.

welke btw-tarieven zijn er

21% btw-tarief

Het standaard btw-tarief in Nederland is 21%. Dit tarief is het hoogste btw-tarief en is het vaakst toegepast op goederen en diensten die worden verkocht of geleverd (in Nederland). Als je bijvoorbeeld een nieuwe computer koopt, dan betaal je hierover 21% btw. Ook als je een maaltijd in een restaurant eet, betaal je over het bedrag dat je betaalt 21% btw. Het is belangrijk om te weten dat het btw-tarief niet op de bon hoeft te staan zoals in Amerika, maar dat het in de prijs verwerkt zit. Bekijk hieronder de meest voorkomende goederen en diensten waarbij het verlaagde 21% btw-tarief wordt toegepast.

Voorbeelden van producten met een 21% btw-tarief:

  • Elektronica, zoals tablets, laptops, headsets, televisies of smartphones
  • Kleding en schoenen
  • Auto's, motoren en andere voertuigen
  • Genotmiddelen (rookwaren, pruimtabak, lachgas, hallucinerende middelen, etc.)

Voorbeelden van diensten met een 21% btw-tarief:

  • Diensten zoals reparaties, onderhoud en installaties van apparatuur
  • Schoonmaakdiensten
  • Horecadiensten.

Let op: controleer goed onder welk tarief je dienst of product valt, zo vallen schoonmaakwerkzaamheden aan de buitenkant van de woning onder het 21%-tarief, maar schoonmaakwerk in de woning zelf valt onder het 9%-tarief.

In principe vallen alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, niet onder het lage btw-tarief of nultarief vallen onder deze categorie.

9% btw-tarief

In bepaalde situaties moet er het verlaagde btw-tarief van 9% worden gehanteerd. Het 9% btw-tarief wordt toegepast bij goederen en diensten die als ‘essentieel’ worden beschouwd, zoals voedsel, drank en medicijnen (met uitzondering van alcohol). Daarnaast geldt het verlaagde tarief voor boeken, kranten, tijdschriften en culturele evenementen (concerten, theatervoorstellingen, etc). Bekijk hieronder de meest voorkomende goederen en diensten waarbij het verlaagde btw-tarief wordt toegepast.

Voorbeelden van producten met een 9% btw-tarief:

  • Voedsel (groente, fruit, brood, vlees, vis, zuivel en eieren)
  • Drank (frisdrank, water, vruchtensap, alcoholvrije dranken, géén alcoholische dranken)
  • Boeken, kranten en tijdschriften (met uitzondering van e-books en digitale kranten en tijdschriften)
  • Kunst en antiek
  • Agrarische goederen
  • Gas en minerale olie voor tuinbouw
  • Geneesmiddelen en medische hulpmiddelen
  • Bloemen en planten

Voorbeelden van diensten met een 9% btw-tarief:

  • Fietsen en de meeste fietsreparaties (dit geldt niet voor elektrische fietsen)
  • Hotelovernachtingen en kampeergelegenheden
  • Kapper
  • Sporten (ook zwembad en sauna)
  • Cultuur en recreatie
  • Reiskosten (personenvervoer)
  • Renovatie en herstel van woningen

6% btw-tarief

Voorheen was het verlaagde btw-tarief 6%, maar deze is in 2019 door het kabinet verhoogd naar de bovengenoemde 9%. De verhoging van het lage btw-tarief was onderdeel van twee grote veranderingen van het belastingstelsel. Zo verdwenen er twee van de vier belastingschijven.

Nultarief

Dan is er nog het 0% btw-tarief, ook wel nultarief genoemd, waarbij er geen btw in rekening wordt gebracht. Dit tarief wordt voornamelijk toegepast op goederen en diensten die naar het buitenland worden geëxporteerd of van het buitenland naar Nederland worden geïmporteerd. 

Voorbeelden van producten en diensten met een nultarief:

  • Goederen en diensten die worden geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie
  • Intracommunautaire leveringen binnen de Europese Unie
  • Diensten die betrekking hebben op internationale transport, zoals luchtvaart- en scheepvaartdiensten
  • Goederen die worden verkocht aan douanevrije winkels op luchthavens en havens
  • Diensten die worden verleend aan personen die in het buitenland wonen, zoals adviesdiensten en tolkdiensten
  • Goederen die worden geleverd aan vrijgestelde ondernemers, zoals banken, verzekeringsmaatschappijen en overheidsinstellingen
  • Specifieke diensten bij goederenvervoer
  • Internationaal personenvervoer

Let op: de btw niet kan worden teruggevorderd bij vrijstellingen, in tegenstelling tot bij het 0%-tarief.

Welk btw-tarief moet ik toepassen?

Als ondernemer wil je er zeker van zijn dat je het juiste btw-tarief toepast op je goederen of diensten. Je moet namelijk het juiste tarief in rekening brengen bij je klanten. Als je het verkeerde tarief in rekening brengt, dan kan dit leiden tot boetes en naheffingen. Om deze reden moet je ook je administratie goed bijhouden, zodat het zwart-op-wit staat welk tarief je hebt toegepast.

Het kan soms lastig zijn om te bepalen welk btw-tarief van toepassing is op je product of dienst. Al zeker als het om een nieuw product gaat of als je een dienstverlening verricht die niet standaard is. Je kunt dan het beste contact opnemen met een erkende boekhouder, belastingadviseur of met de Belastingdienst zelf om te vragen welk tarief van toepassing is. Het is beter om dit vooraf te weten, zodat je geen risico loopt op fouten in je btw-aangifte. Foutieve btw-aangiftes kunnen leiden tot boetes van de Belastingdienst, dus wees zorgvuldig in het bijhouden van je administratie.

Het is ook belangrijk om te weten dat het btw-tarief niet altijd van toepassing is op de gehele prijs van het product of de dienst. Bij een hotelovernachting bijvoorbeeld geldt het lage btw-tarief van 9% op de overnachting zelf, maar het standaardtarief van 21% geldt op andere kosten, zoals een aanvullend ontbijt.

Bekijk in onderstaande tabel de verschillen tussen de btw-tarieven.

 
21%-tarief 9%-tarief (verlaagd) 0%-tarief
Dit is het meest gebruikelijke tarief en geldt voor vrijwel alle goederen en diensten. Het verlaagde btw-tarief geldt voor producten en diensten die als levensbehoeften worden beschouwd (zoals voedsel of medicijnen). Het nultarief is bedoeld voor producten waarvoor een consument in een ander land de btw betaalt. Let op, dit is niet hetzelfde als een vrijstelling van btw.

Btw-aangifte en de Belastingdienst

Ondernemers in Nederland moeten btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Je geeft aan hoeveel btw je hebt ontvangen en hebt betaald. Het verschil daartussen is de btw die je moet afdragen of terugkrijgt. Het is belangrijk om goed bij te houden hoeveel btw je hebt ontvangen en betaald, zodat je dit op tijd kunt aangeven bij de Belastingdienst. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks, jaarlijks of per kwartaal btw-aangifte in te dienen. De laatste variant is het meest voorkomend.

Soms kun je de btw die je hebt betaald terugvragen van de Belastingdienst, met andere woorden btw-teruggave. Dit kan bijvoorbeeld als je als ondernemer in bedrijfsmiddelen investeert, zoals computers of machines. Hiermee kun je een hoop besparen. 

Wijzigingen in btw-tarieven

Houd regelmatig de btw-tarieven in de gaten, want ze worden zo nu en dan aangepast. Zoals we hierboven genoemd is het verlaagde btw-tarief van 6% naar 9% verhoogd in 2019. Ook zijn er plannen om het btw-tarief op sommige producten en diensten aan te passen. Dit in verband met het klimaatakkoord.

Momenteel staat het lage btw-tarief op veel producten en diensten onder druk, omdat het in de meeste gevallen niet de gewenste resultaten oplevert. De belastingkorting moet voor extra banen en lagere uitgaven voor armere mensen zorgen, maar of die doelen nu gehaald worden is de vraag. Een andere vraag is of dit niet goedkoper kan. De huishoudens met een hoger inkomen profiteren op dit moment meer van het lage tarief dan mensen met lagere inkomens. Hierdoor is het een dure maatregel. Daarnaast lopen er tientallen rechtszaken over wat er wel en niet onder het lage tarief valt. Dit kost de Belastingdienst alleen al 10 tot 30 miljoen euro aan uitvoeringskosten per jaar.

Ook interessant:

Hulp nodig met de btw-aangifte?

Heb je hulp nodig bij het indienen van de btw-aangifte of zoek je een boekhouder voor de gehele boekhouding? Onze boekhouders helpen je graag verder! Vraag gratis en vrijblijvend tot drie offertes aan van deskundige boekhouders bij jou in de buurt via ons contactformulier hieronder. We nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als (startende) ondernemer.