Stappenplan: bedrijf starten in het buitenland vanuit Nederland

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 07-03-2023

Andere cultuur, betere weersomstandigheden, een hoop nieuwe kansen.. Denkt u erover na om een bedrijf te starten in het buitenland? Voor steeds meer ondernemers klinkt dit idee aanlokkelijk. Toch is ondernemen in het buitenland vooral heel hard werken. Er komen een hoop stappen bij kijken om een onderneming buiten Nederland op te richten. In dit artikel benoemen we een aantal belangrijke stappen en regels waar u rekening mee moet houden bij het starten van een bedrijf in het buitenland.

Op deze pagina:

Controleer lokale wetten en regelgeving

Een nieuwe buitenlandse zakenpartner of het beginnen van een onderneming in het buitenland kan veel kansen brengen. Wel moet u zich bewust zijn van mogelijke risico’s. Ieder Europees land heeft namelijk eigen regels en wetten. Buiten Europa stapelen zich het aantal regels alleen nog maar verder op. We adviseren daarom om ook samen te werken met lokale partners die op de hoogte zijn van de lokale wet- en regelgeving. Houd er rekening mee dat het echt een paar jaar kan duren voordat u in een ander land een netwerk heeft opgebouwd en contracten heeft kunnen tekenen.
bedrijf starten buitenland

Ondernemen binnen EU
Als startende ondernemer of internationaal actieve ondernemer kunt u hulp en advies van een ervaren boekhouder goed gebruiken. Bij Boekhouders.nl hebben we al een hoop ondernemers ondersteund bij het maken van de internationale stap. De boekhouders in ons netwerk helpen u om uw kansen te vergroten en risico’s te beperken.
Ondernemen buiten EU
Ook als u zakendoet buiten de EU kunnen wij u helpen. U heeft te maken met btw-regels van ons land, maar tegelijk ook met regels en wetgeving van een ander land. Deze regels en wetten verschillen per land. De boekhouders bij Boekhouders.nl zijn op de hoogte van de laatste regelingen en helpen u graag met uw onderneming buiten de Europese Unie.

Kies een rechtsvorm

Bij het starten van een bedrijf buiten Nederland is het belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen. In Europa kunt u zich met alle Nederlandse rechtsvormen vestigen. Bijvoorbeeld een eenmanszaak, een besloten vennootschap (bv) of een vennootschap onder firma (vof). Als u al een bedrijf heeft en deze wilt uitbreiden naar een ander EU-land, dan kunt u ook voor een Europese vennootschap kiezen. Kies een rechtsvorm die het beste past bij uw situatie.

Registreer uw onderneming
Bijna ieder land heeft een register voor ondernemingen. Het verschilt per land hoe lang het duurt om uw onderneming in te schrijven. Ook de kosten hiervan verschillen per land.

Regel vergunningen en visa

Voor het starten van een bedrijf in een ander Europees land heeft u meestal een vestigingsvergunning nodig. U heeft een EU-verklaring en een verklaring van inschrijving nodig om als Nederlandse werknemer langer dan drie maanden in een EU-lidstaat te werken. Gaat u buiten de EU werken? Dan is een verblijfsvergunning en een werkvergunning nodig, en in sommige gevallen een visum.

Tip: controleer ook of er diploma's of beroepseisen gelden. Sommige buitenlandse instanties kunnen vragen om uw Nederlandse diploma's als u een bedrijf in het buitenland wil starten. Dit hangt vooral af van de branche waarin u werkt.
buitenland ondernemen

Buitenlandse btw

Bij ondernemen over de grens krijgt u ook te maken met verschillende btw. Ieder land heeft btw anders geregeld, bereid u zich hierop voor. In China bijvoorbeeld is er een geheel ander type btw en moet u bij een belastingkantoor stempels halen waar u een paar uur voor in de rij kunt staan. Regel het btw-aspect vanaf het begin direct goed. Maar hoe zit het met btw als u iets aan het buitenland levert of andersom?  

Er wordt bij btw een onderscheid gemaakt tussen het leveren van goederen en diensten, en tussen leveringen die binnen en buiten de Europese Unie plaatsvinden. Daarbij is het eveneens belangrijk om te weten of uw afnemer ook een ondernemer is (een btw-nummer heeft) of een particuliere afnemer is. We benoemen hieronder de btw-regels voor aan de ene kant goederen importeren en exporteren, en aan de andere kant diensten importeren en exporteren. 

 

  • Goederen exporteren 
    Over goederen die u aan een andere ondernemer binnen of buiten de EU levert berekent u 0% btw. Dit geldt ook voor leveringen aan particulieren buiten de EU. U moet voor het 0% tarief wel goed kunnen aantonen dat uw goederen de Europese Unie hebben verlaten, door bijvoorbeeld orderbevestigingen of facturen te tonen. Als u goederen of diensten levert aan particulieren binnen de EU, dan brengt u het Nederlandse btw-tarief in rekening. Veel landen kennen een bepaald drempelbedrag. Vanaf dit drempelbedrag moet u zich ook als ondernemer inschrijven in dat betreffende land en lokaal btw gaan afdrag.
  • Goederen importeren 
    Goederen die u uit de Europese Unie importeert vallen onder het Nederlandse btw-tarief. In het land van verzending wordt er dus geen btw betaald. Heeft u goederen geïmporteerd uit een land dat niet bij de EU hoort? Dan moet u de btw betalen in het eerste Europese land waar de goederen aankomen. Dit kan door periodieke btw-aangifte te doen of door bij de douane te betalen.
  • Diensten exporteren 
    Bij diensten die u aan particulieren levert, brengt u het btw-tarief van het land waarin de diensten worden uitgevoerd in rekening. Bij diensten aan ondernemers moet de afnemer zelf de btw betalen. Er zijn wel uitzonderingen op de regel. Een aantal diensten zijn vrijgesteld van btw, zoals kansspelen, gezondheidszorg, onderwijs, etc. Bekijk voor de gehele lijst van vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten op de website van de Belastingdienst.
  • Diensten importeren 
    Als u diensten uit een ander land heeft ingekocht, dan moet u de btw-aangifte in Nederland doen en geldt het Nederlandse btw-tarief. Dit geldt voor diensten binnen én buiten Europese landen
  • Btw terugvragen 
    Het kan voorkomen dat u btw kunt terugvragen, bijvoorbeeld als u de goederen zelf heeft opgehaald. In sommige gevallen kunt u btw terugvragen die u niet in een EU-land heeft betaald. Dit moet dan wel gebeuren bij dat betreffende land.

Structureren winststromen

Het is vaak fiscaal interessant om te kijken hoe u de winststromen van uw Nederlandse en internationale bedrijfsactiviteiten regelt. Het is hierbij belangrijk om risico’s te spreiden voor uw onderneming. Er zijn verschillende fiscale regelingen in verschillende landen. Als u de winststromen wilt structureren, dan moet u aan een aantal juridische eisen voldoen. Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is en wat slim is om te doen? Laat u dan begeleiden door een ervaren financieel specialist. Voorkom onprettige ontwikkelingen en start vandaag nog uw samenwerking met een boekhouder of accountant met ervaring op internationaal vlak.  

 

Bedrijf meeverhuizen naar het buitenland

Wilt u uw bedrijf voortzetten vanuit het buitenland? Dan is de eerste stap die u moet ondernemen om dit bij de KVK te melden. De KVK zal u helpen om de onderneming op de juiste manier te registreren. Maar let op: als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor een juiste registratie van uw onderneming in het Handelsregister. Met een kloppende registratie voorkomt u problemen met de Belastingdienst of wetgeving in het buitenland.

Geen bedrijfsactiviteiten meer in Nederland 
Als er geen activiteiten meer blijven bestaan in Nederland, dan moet u als ondernemer aan de KVK doorgeven dat de onderneming in Nederland stop wordt gezet. Als u zich niet uitschrijft dan blijft u verantwoordelijk voor zaken als belastingaangifte en verzekeringen. Bespreek uw verhuisplannen altijd met uw boekhouder en stel vragen aan de Belastingdienst of aan de KVK zodat de verhuizing van uw onderneming zonder problemen verloopt. 

Buitenlands bedrijf vestigen in nederland

Overweegt u om uw buitenlandse bedrijf in Nederland te vestigen? Dan kunt u gebruik maken van verschillende voordelen. Zo heeft Nederland een gunstig ondernemingsklimaat, een stabiele economie. gunstige belastingtarieven en spreekt een groot deel naast Nederlands ook Engels, Duits of zelfs Frans. Ook de infrastructuur en logistieke mogelijkheden zijn zeer goed. Als u besluit om uw buitenlandse bedrijf in Nederland te vestigen, dan moet u een aantal stappen doorlopen. Denk hierbij aan het opzetten van een juridische entiteit en het regelen van vergunningen. Het is daarom verstandig om professioneel advies in te winnen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waarom zou ik een bedrijf starten in het buitenland vanuit Nederland?
Er zijn een hoop redenen om een bedrijf in het buitenland te starten, zoals het profiteren van lagere belastingtarieven, het betreden van een nieuwe markt of misschien zijn er interessante investeerders die u wilt aantrekken. Als u vanuit Nederland in het buitenland een bedrijf start, dan kunt u bovendien blijven profiteren van de expertise van Nederlandse bedrijven.

Welke stappen doorloop ik om een bedrijf in het buitenland te starten vanuit Nederland?
De stappen die u doorloopt om een bedrijf in het buitenland op te starten variëren afhankelijk van het land waarin u het bedrijf wilt starten. Over het algemeen doorloopt u de volgende stappen:

  1. Onderzoek de lokale wet- en regelgeving.
  2. Zakelijk plan opstellen.
  3. Lokaal bedrijfsadres vinden en registeren bij de KvK.
  4. Zakelijke bankrekening openen.
  5. Eventueel een werkvergunning aanvragen.

Moet ik belasting betalen in zowel Nederland als het land waarin mijn bedrijf is gevestigd?
Dit hangt af van de belastingregels van het land waarin uw bedrijf gevestigd is. Soms moet u in beide landen belasting betalen, maar het kan ook voorkomen dat u gebruik kunt maken van belastingverdragen om een dubbele belastingheffing te voorkomen.

Hoe kan ik de financiering regelen voor mijn bedrijf in het buitenland?
U kunt de financiering in het buitenland regelen door lokale investeerders te vinden, crowdfunding platforms te gebruiken of te kijken naar Nederlandse subsidies of leningen. Stel hiervoor een zakelijk plan op.

Kan ik Nederlandse bedrijven en instanties inschakelen om te helpen bij de opstart van mijn bedrijf in het buitenland?
Nederlandse bedrijven en instanties die u kunnen helpen bij de start van uw bedrijf in het buitenland zijn de Kamer van Koophandel (KvK) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook interessant: 

Hoe kan Boekhouders.nl helpen?

Laat u bij internationaal ondernemen niet verrassen en schakel een boekhouder of accountant in. Zo hoeft u alleen nog maar aan ondernemen zelf te denken. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij telefonisch contact met u op om uw wensen en behoeften kort te bespreken. Vervolgens brengen wij u vrijblijvend in contact met maximaal drie financieel specialisten bij u in de buurt. U kiest zelf met welke boekhouder of accountant u een samenwerking start.  

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.