Stichting administratiekantoor (STAK): wat is het en waarom oprichten?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 01-05-2024

Er zijn verschillende redenen voor het oprichten van een stichting administratiekantoor, ook wel STAK genoemd. De voornaamste reden is om de aandelen te beheren. De winst wordt gedeeld terwijl je zelf het stemrecht behoudt. We gaan in dit artikel verder in op wat een STAK is, of een STAK voor jou interessant is en hoe je deze stichting kunt oprichten.

Op deze pagina:

Wat is een stichting administratiekantoor (STAK)?

Een stichting administratiekantoor (STAK) is een stichting die wordt opgericht om aandelen te beheren. Met een STAK splits je het stemrecht en het winstrecht op. Zo blijft het stemrecht bij de stichting en kun je de winst met anderen delen via certificaten. Kortom, je houdt het zeggenschap zelf in handen en deelt de voordelen als het allemaal goed gaat met het bedrijf. 

wat is STAK

Wat is certificering van aandelen STAK?

Bij het certificeren van aandelen via een STAK worden de aandelen van je BV in een stichting geplaatst, waarmee de zeggenschap over de aandelen wordt uitgeoefend. Het is belangrijk dat je in het bestuur zit van deze stichting, zodat je certificaten geeft aan je BV vanuit de stichting. Je kunt ervoor kiezen om slechts een bepaald percentage van de aandelen te certificeren of je kunt alles certificeren. De aandelen geven alleen recht op dividenduitkering. Zo zorg je ervoor dat je alle zeggenschap behoudt, maar de dividenduitkering aan iemand anders geeft.

Waarom een STAK-stichting oprichten?

Een STAK kent verschillende voordelen voor ondernemers die handelen in aandelen. Zo ontvangen de certificaathouders de winst op de aandelen (dividenden). Vooral voor DGA’s van een BV of bij familieverhoudingen kan een STAK-stichting nuttig zijn om winstrechten te kunnen verdelen, terwijl de zeggenschap over de BV bij een beperkt aantal personen blijft liggen. Voor veel eenmanszaken of zzp’ers is een STAK niet relevant.
Waarom STAK oprichten

Voordelen van aandelen certificeren

 

  • Anonimiteit voor de winstgerechtigden
    De aandeelhouder van een organisatie staat altijd geregistreerd in het Handelsregister van de KvK. Je kunt deze dus opzoeken. Een certificaathouder bij een STAK blijft in tegenstelling tot een aandeelhouder anoniem. De STAK staat namelijk als enige aandeelhouder van de BV geregistreerd.
  • Belonen van waardevolle ondernemers
    Je hebt bovendien de mogelijkheid om je medewerkers certificaten te geven, dan delen zij in de winst. Je kunt ze hiermee motiveren om zich te binden aan het bedrijf. Een medewerker krijgt geen zeggenschap via de certificaten.
  • Bedrijfsopvolging familiebedrijf goed geregeld
    Speelt er een bedrijfsopvolging bij een familiebedrijf? Dan kan een STAK interessant zijn. Als één van de kinderen het bedrijf wil overnemen, maar je wilt de andere kinderen niet benadelen, dan biedt de STAK een uitkomst. De opvolger kan dan worden benoemd als bestuurder van de STAK en verkrijgt hiermee stemrecht. De andere kinderen of het andere kind kan dan vervolgens certificaten ontvangen van de STAK, waarmee recht wordt verkregen op dividend. Hierdoor worden conflicten voorkomen.
  • Geen vergaderrecht
    De certificaathouders van een STAK hebben geen vergaderrecht. De stemrechten van de aandeelhouders zitten in de STAK. Kleine aandeelhouders kunnen dus niet de aandeelhoudersvergadering ‘domineren’.

Nadelen van aandelen certificeren

Er zijn ook een paar nadelen van een STAK.

  • Er mag geen onderneming vanuit de STAK worden gedreven. Vanuit een fiscaal oogpunt wordt dat dan als een BV beschouwd.
  • Het certificeren van aandelen kan soms leiden tot belang heffing van de Belastingdienst.

Hoe een stichting administratiekantoor met nieuwe BV oprichten?

Als je een STAK-stichting wilt oprichten, dan moet je je hiervoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook moet je door de notaris een notariële akte laten opstellen. Vervolgens worden de aandelen van de BV overgedragen aan de STAK. Bestuursleden van de STAK kunnen de certificaten dan uitgeven.

Let op: juridisch gezien wordt eerst de BV opgericht, pas daarna worden de aandelen gecertificeerd.

Wat kost het oprichten van een STAK?

De STAK-stichting moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en moet worden opgericht via een notaris. De kosten hiervoor zullen vanaf € 500 euro bedragen.

Aanvullende regels STAK

UBO-register
Heb je als certificaathouder meer dan 25% van de certificaten? Dan word je een ‘belanghebbende’ in de onderneming. Je wordt dan als UBO opgenomen in het UBO-register. Het UBO-register maakt inzichtelijk wie de uiteindelijke belanghebbende bij een onderneming is. UBO is voluit dan ook ‘Ultimate Beneficial Owner’.

Jaarrekening STAK
Bij het opstellen van de jaarrekening gelden dezelfde regels als bij een gewone stichting. De STAK hoeft geen jaarrekening te deponeren omdat de stichting fiscaal niet is belast. De stichting heeft geen winstoogmerk en is dus geen commerciële stichting. 

Stemrechtloze aandelen zonder STAK
Je kunt in plaats van een STAK ook stemrechtloze (of winstrechtloze) aandelen uitgeven bij een BV. Stemrechtloze aandelen zijn de aandelen waaraan geen stemrecht is verbonden in de algemene vergadering. Uitgeven van de stemrechtloze aandelen is een stuk voordeliger. Er is bovendien geen tussenkomst van een notaris nodig bij het overdragen van certificaten, waardoor je tijd en geld bespaart.

Wat is een SAR-regeling?

Wil je als DGA niet de voornaamste leden binnen je bedrijf voorzien van certificaten of aandelen, maar wil je hen wel binden aan de onderneming? Dan is er altijd nog de SAR-regeling, ook wel bekend als Stock Appreciation Rights. SAR geeft een werknemer het recht om tijdens of na een bepaalde periode een contante beloning op te eisen op basis van de koersontwikkeling van het onderliggende aandeel. De werknemer ontvangt dus een beloning gerelateerd aan de manier waarop de onderneming in waarde toeneemt in deze periode.
wat is STAK

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is een STAK? 
Een STAK, oftewel Stichting Administratiekantoor, is een rechtspersoon die certificaten van aandelen in een onderneming houdt en administratieve taken uitvoert met betrekking tot die aandelen.

Wat is het doel van een STAK? 
Een STAK wordt vaak gebruikt om stemrechten en zeggenschap los te koppelen van economische eigendom. Dit kan helpen bij het scheiden van eigendom en controle binnen een bedrijf. 

Hoe werkt een STAK? 
Een STAK geeft certificaten uit aan investeerders. De STAK houdt de aandelen in de onderneming en de investeerders houden certificaten van die aandelen, waardoor ze recht hebben op bepaalde voordelen zonder directe zeggenschap. 

Wat zijn de voordelen van een STAK? 
STAK's kunnen helpen bij het beschermen van bedrijfscontinuïteit, het waarborgen van privacy van aandeelhouders en het vergemakkelijken van overdracht van economisch belang zonder complexe aandeelhouderswijzigingen. 

Wat is het verschil tussen economische eigendom en juridische eigendom bij een STAK? 
Economische eigendom verwijst naar het recht op dividend en waardeontwikkeling, terwijl juridische eigendom verwijst naar het formele bezit van de aandelen. Een STAK kan beide scheiden. 

Is een STAK alleen relevant voor grote bedrijven? 
Nee, STAKs kunnen nuttig zijn voor zowel grote als kleine bedrijven, vooral als er behoefte is aan gelaagde eigendomsstructuren, bescherming of het aantrekken van externe investeerders. 

Hoe richt uj een STAK op? 
Een STAK wordt opgericht door een notariële akte. Je moet statuten opstellen die de werking van de STAK en de verdeling van bevoegdheden regelen. 

Wat zijn de juridische verplichtingen van een STAK? 
Een STAK moet jaarrekeningen opstellen en de administratie bijhouden. De specifieke verplichtingen kunnen variëren afhankelijk van de rol en activiteiten van de STAK. 

Kan een STAK worden opgeheven? 
Ja, een STAK kan worden opgeheven als dit wordt besloten door de betrokken partijen en volgens de procedures in de statuten en wettelijke vereisten. 

Zijn er belastingimplicaties bij een STAK? 
Ja, de fiscale behandeling van STAKs kan complex zijn en variëren afhankelijk van de situatie. Het is raadzaam om belastingadvies in te winnen voordat je een STAK opzet.

Conclusie STAK oprichten

Alhoewel de functie van een STAK de afgelopen jaren veel is veranderd, blijft het vaak nuttig om deze op te richten. We raden je aan om je goed te laten adviseren door een specialist om te kijken of deze constructie ook interessant is voor je onderneming. 

Gerelateerde artikelen:

Zoek je een boekhouder voor je stichting?

Besteed je boekhouding uit en bespaar een hoop kostbare tijd én geld. Als je onderstaand formulier invult, dan kunnen wij je in contact brengen met maximaal drie professionele boekhouders, accountants of administratiekantoren bij jou in de buurt. We nemen binnen 24 uur telefonisch contact met je op om je aanvraag kort te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.