Vind je boekhouder voor
Bouw

Vind je boekhouder voor
Bouw

Boekhouder voor de bouw

De bouwsector heeft een lastige tijd achter de rug kijkend naar de PFAS- en stikstofproblematiek. Ondanks de toenemende kosten gaat het steeds beter in de bouw. De sector blijft groeien en het aantal zzp’ers in de bouw neemt toe. Onze boekhouders hebben al ervaring opgedaan in de bouw en zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Hierdoor kunnen onze boekhouders in de bouw je gerichte adviezen geven. Wij helpen zowel kleine als (middel)grote bouwbedrijven en zzp’ers en verzorgen graag je boekhouding. Lees hieronder meer over boekhouding in de bouw en wat wij daarin voor je kunnen betekenen.

Op deze pagina:

Boekhouders met ervaring in de bouwsector

Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijk netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten met jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we boekhouders beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren. Vind eenvoudig een boekhouder die veel ervaring heeft in de bouwsector. Toepasbare oplossingen voor projectadministratie in de bouw, het verkrijgen van vergunningverleningen en administratie van alle uren, materialen en klussen. Een expert die weet waar je het over hebt werkt wel zo prettig, huur daarom een boekhouder voor de bouw in bij Boekhouders.nl om zeker te zijn van de juiste kwaliteit en service. 


boekhouder bouwsector 

Belang van goede boekhouding voor de bouw

Als ondernemer in de bouw is het belangrijk om een helder inzicht te hebben in de actuele financiële situatie. Consumenten hebben steeds minder financiële ruimte beschikbaar en ook de PFAS- en stikstofproblematiek zorgt voor veel vertragingen in de bouw. Een nauwkeurige boekhouding is volgens de wet verplicht en geeft je meer inzicht in de financiële gezondheid van je bouwbedrijf. Onze boekhouders houden graag je administratie en boekhouding bij op een overzichtelijke en gestructureerde manier. Zo kan de boekhouder je altijd op zaken wijzen die aandacht nodig hebben en ben je op tijd op de hoogte als er moet worden bijgestuurd. 

Btw-aangifte doen als ondernemer in de bouwsector

Over alle transacties wordt btw berekend, daar is de Belastingdienst geïnteresseerd in. Het verschil tussen de inkomende en de uitgaande btw is wat je uiteindelijk moet afdragen, of terugkrijgt, van de Belastingdienst. Onze boekhouders weten hoe je fiscaal voordeel kunt behalen en houden graag je volledige boekhouding bij, waaronder de btw-aangiftes. Als je je boekhouding goed bijhoudt, dan heb je ieder kwartaal met slechts een paar klikken inzicht in de hoeveelheid btw die je moet betalen of terugkrijgt van de Belastingdienst. De belangrijkste btw-regeling in de bouw is de verleggingsregeling. Hieronder bespreken we wat dat is en hoe de regeling werkt.

Btw-verleggingsregeling: wat is het en hoe werkt het?

Als ondernemer in de bouw heb je waarschijnlijk regelmatig te maken met onderaanneming en het uitlenen van personeel. Bij deze situaties geldt de btw-verleggingsregeling. De btw kan dan naar je worden verlegd of je kunt de btw zelf verleggen. De regeling geldt alleen voor fysieke werkzaamheden zoals bouwen, slopen, onderhouden, schoonmaken, herstellen en aanleggen. De regeling geldt dus niet voor ontwerpwerkzaamheden door architecten of ontwerpers. Als zelfstandig ondernemer in de bouw is het belangrijk om een juiste boekhouding bij te houden en btw af te dragen. Als je een product of dienst levert dan vermeld je in de meeste gevallen de btw over het factuurbedrag. 

De btw die je van een afnemer ontvangt betaal je terug aan de Belastingdienst. Hiervoor is het van belang dat je begrijpt of je de hoofdaannemer of de onderaannemer bent. Lees hieronder het verschil.

Hoofdaannemer en onderaannemer in de bouw

Je bent hoofdaannemer als een opdrachtgever een overeenkomst aangaat met je bouw- of klusbedrijf. In veel gevallen zul je zelfstandig de klus uitvoeren, maar soms schakel je andere zzp’ers in om samen de klus aan te pakken. De onderaannemers (de andere zzp’ers) kunnen dan de btw naar je verleggen. Voer je een klus uit voor een ander (groter) aannemersbedrijf? Dan ben je de onderaannemer. Je hebt in dit geval een overeenkomst met een andere ondernemer en niet met de opdrachtgever. Je kunt de btw dan naar de hoofdaannemer verleggen.

Subsidieregelingen voor de bouwsector

De bouw staat in de top vijf van sectoren die veel subsidiegeld laten liggen. Waarschijnlijk komt dit doordat deze sector vooral bezig is met hard werken en oplossen van personeelstekorten, in plaats van het letten op mogelijke subsidies. Om te voorkomen dat werkzaamheden in de bouw stilvallen heeft het Rijk met de bouwsector afgesproken om te blijven investeren in bouw- en verduurzamingsopgaven. Duurzaam wonen en bouwen staat hoog op het lijstje aangezien de overheid de klimaatdoelstellingen graag wilt halen. Daarnaast zijn er nog andere subsidies in de bouw beschikbaar, omdat het belangrijk is dat de sector op volle kracht door kan blijven gaan. Tot slot zijn er regelingen en subsidies voor aanpassingen die veiligheid garanderen. 

Een aantal subsidies in de bouw zijn:

  • Subsidie voor productontwikkeling (WBSO);
  • Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE);
  • Subsidie voor energiebesparing van eigen huis (SEEH);
  • Subsidie aardgasvrij maken van huurwoningen (SAH);
  • Milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (MIA en Vamil);
  • Duurzaamheid in het bedrijfsleven (ESF Duurzame Inzetbaarheid);
  • Energie-investeringsaftrek (EIA).

Benieuwd welke subsidies voor jou belangrijk zijn en voor welke subsidies je in aanmerking komt? Laat je adviseren door een professionele boekhouder. Via het formulier onderaan deze pagina kun je gratis en vrijblijvend drie offertes van boekhouders bij jou in de buurt aanvragen.

Eigen bouwbedrijf starten

Het verbouwen van een woonkamer, aanbouw plaatsen of het uitvoeren van een grote schilderklus, klinkt dit als iets voor jou? Heb je graag een eigen (ver)bouwbedrijf?De populairste zzp’er beroepen in de bouw zijn: loodgieter, timmerman, stukadoor, elektricien, aannemer, tegelzetter en kraanmachinist. 

Het aantal mensen dat als zzp’er zonder personeel aan de slag gaat in de bouw groeit hard, zie onderstaande grafiek. Maar liefst 85 procent van de bouwbedrijven bestaat uit eenmanszaken. Als zelfstandig ondernemer in de bouw zul je je eigen klantenkring moeten opbouwen en heb je alle vrijheid om te kiezen welk werk je gaat doen.  

Bron: CBS


zzpers in bouw statistieken
Er zijn een aantal zaken die je moet regelen om als zzp’er in de bouw aan de slag te gaan, denk aan:

De concurrentie binnen deze branche is ontzettend groot en ook de investeringskosten kunnen flink oplopen. Laat je je daarom goed informeren over de mogelijkheden door een professionele boekhouder.

Onderaanneming bouwsector

Voor sommige werkzaamheden is het handig om een andere partij in te schakelen. Er is sprake van een onderaanneming als de aannemer het uitvoeren van het werk deels of helemaal uitbesteedt aan een andere partij (dit is de onderaannemer), die de klus buiten dienstverband uitvoert en dit tegen een overeengekomen prijs oplevert. 

Wkb en omgevingswet 2024

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen, van kracht vanaf 1 januari 2024, heeft als doel de kwaliteit in de bouw te verbeteren en klanten te beschermen door verplichte inzet van gecertificeerde en onafhankelijke kwaliteitscontroleurs. Zzp-aannemers blijven aansprakelijk voor ontdekte verborgen gebreken na oplevering, tenzij ze geen schuld dragen. Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving introduceert de verplichting van een veiligheidscoördinator bij specifieke bouw- en sloopactiviteiten, met verantwoordelijkheid voor veiligheid en handhaving van voorschriften. De Omgevingswet vanaf 1 januari 2024 maakt snellere vergunningsaanvragen mogelijk, met een beoogde antwoordtijd van acht weken vergeleken met de huidige zesentwintig weken. 

Tijd en kosten besparen met boekhouding voor bouw

Digitalisering zit nog niet helemaal ingeburgerd in de bouwsector. Door digitaal te boekhouden of door boekhouding uit te besteden kun je veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor je minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heb je daarmee sneller de juiste cijfers die je aan je accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haal je de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor je bouwonderneming er met gemak uit. Alleen al daarom kan het heel interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen. 

Loonadministratie bouwpersoneel
De salarisadministratie vormt een groot onderdeel van de boekhouding. Vooral als je parttimers of oproepkrachten in dienst neemt dan kan dit ingewikkeld worden. Deze werknemers worden dan betaald naar het aantal gewerkte uren. Wij begrijpen dat je je liever bezighoudt met het waarmaken van de verwachtingen van je klanten. Daarom nemen wij graag de administratie en boekhouding uit handen en kun je je blijven richten op het slopen en (ver)bouwen.

Meer inzicht in bedrijfsvoering

Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de bouw, waardoor je als ondernemer kritisch dient te kijken naar je manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van je onderneming en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van je bedrijf. Boekhouders.nl helpt je graag bij het vinden van een geschikte boekhouder die je administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.

Uitbesteden van bouw administratie

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wil je geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen je graag! Vraag via onderstaand formulier je aanvraag in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op om je wensen te bespreken. 

Begin je aanvraag (100%) vrijblijvend

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Heb je al een boekhouder?
Heb je een btw-nummer?
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer in de bouwsector.