Zakelijk internet vergelijken zzp: waar een abonnement voor ondernemers afsluiten?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 30-04-2024

Als zakelijke klant heb je andere doelen en wensen dan een particuliere klant. Als ondernemer is een stabiele en veilige verbinding extra relevant. Zonder een stabiele internetverbinding kun je niet je dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Als je een bedrijf opstart, dan is het hebben van een zakelijke rekening onmisbaar. Lees in dit artikel waarom het nemen van zakelijk internet van belang is, wat het kost om dit af te sluiten en welke aanbieder voor jou interessant is.

Op deze pagina:

Waarom zakelijk internet afsluiten?

Het nemen van een zakelijk internetabonnement biedt verschillende voordelen voor zzp’ers. Zo word je administratie een stuk eenvoudiger. Je hoeft niet langer je rekenmachine erbij te pakken om de btw-aangiftes uit te rekenen. In je factuur worden de btw-kosten apart benoemd. Dit scheelt je een hoop tijd! 

waarom zakelijk internet

Let op: je kunt alleen btw terugvragen als je kunt aantonen dat je het abonnement zakelijk hebt gebruikt en dus niet voor privédoeleinden.
 

Een ander voordeel van zakelijk internet is dat je beschikking hebt tot een extra snelle klantenservice. Je kunt zelfs kiezen voor ondersteuning in het weekend of een 24/7 support. Mocht je ooit een storing ervaren, dan weet je zeker dat de internetverbinding snel weer zal werken. Verschillende providers spelen hierop in door extra apparatuur te leveren waarmee je zelfs tijdens een storing verder kunt internetten.

Wil je een paar maanden vanuit het buitenland je werkzaamheden blijven uitvoeren? Dan is het handig om te weten dat veel zakelijke providers de optie bieden om maandelijks het abonnement op te zeggen. Dit is ook handig als je geen hele snelle verbinding meer nodig hebt, of als je wilt overstappen van weekend support naar een doordeweekse service.

Extra mogelijkheden met zakelijk internet
De meeste providers bieden extra’s om bij je abonnement erbij te kiezen. Zo kun je een beveiligde internet verbinding voor pinbetalingen krijgen (‘veilig pinnen’) of een vast IP-adres krijgen. Dit laatste is vooral interessant voor ondernemers die een eigen website willen hosten. Met een vast IP-adres kun je namelijk een FTP-server hosten, wat een vereiste is voor het hebben van een eigen website. Met een vast IP-adres kunnen apparaten bovendien altijd met elkaar verbonden blijven.

Wanneer zakelijk internet afsluiten?

Als je werkt als zzp’er of een eenmanszaak hebt, en je gebruikt je bestaande internetabonnement, dan wordt het lastig om dit als zakelijke kostenpost op te brengen. Je moet kunnen aantonen dat je sneller internet nodig had en dit uitsluitend voor zakelijke doeleinden gebruikt als je kosten wilt kunnen aftrekken voor je onderneming.

Het is lang niet altijd noodzakelijk om een zakelijk internetabonnement aan te schaffen. Zo is het als zzp’er niet altijd nodig om sneller internet te hebben en is de duurdere prijs het vaak niet waard. Controleer daarom altijd goed wat de verschillen tussen privé en zakelijk internet zijn en of dit zich voor jou loont.

zakelijk internet afsluiten

Is zakelijk internet aftrekbaar?

Als startende ondernemer ga je niet direct allemaal spullen aanschaffen voor je bedrijf. Waarschijnlijk start je eerst met je normale mobiel en privé-auto. Dit geldt ook voor het afsluiten van een zakelijk internetabonnement. Waarschijnlijk wacht je hier even mee. Toch kan het zo zijn dat deze kosten deels als bedrijfskosten mogen worden beschouwd en deze dus mag aftrekken van de Belastingdienst.

Bij een zakelijk internetabonnement staat de factuur op de naam van je bedrijf en verloopt de betaling via je zakelijke rekening. Hierdoor kun je de kosten aftrekken en btw terugvragen van het abonnement. Hiermee kun je al snel honderden euro’s besparen. Het privé-internetgebruik moet in de aangifte inkomstenbelasting en btw worden gecorrigeerd.

Wat kost zakelijk internet gemiddeld?

Abonnementen voor zakelijk internet starten vanaf circa 30 euro. Het uiteindelijk bedrag dat je maandelijks betaalt, hangt van verschillende factoren af. Denk hierbij aan de internetsnelheid die je wilt, de mate van support, de contractduur, de provider en het type verbinding.

Steeds meer ondernemers kiezen bijvoorbeeld voor een extra snelle verbinding met glasvezel in plaats van kabel of DSL. Het voordeel van een kabelverbinding vergeleken met DSL is dat de verwachte snelheid overeenkomt met de snelheid die je haalt. Een DSL-verbinding is minder stabiel en de snelheden die je haalt zijn afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale.

Daarnaast hangen de kosten af van aanvullende opties:

  • Veilig pinnen netwerk
  • Vast IP-adres
  • Extra IP-adres
  • Veilig internet
  • Wifi versterker

Zakelijk internetabonnement vergelijken 2024

Om je op weg te helpen hebben we een aantal zakelijk internetabonnementen van bekende providers voor je vergeleken. We gaan uit van een standaard zakelijk internetabonnement waar je als startend ondernemer waarschijnlijk voldoende aan hebt. De prijzen zijn bij zakelijke internetabonnementen trouwens altijd exclusief btw. We gaan in onderstaande tabel uit van een abonnement geschikt voor kleine starters of zzp’ers.
 


Provider Maandprijs Snelheid Support Looptijd
Ziggo € 42,50 200 Mb’s 24/7 (gratis) 24 maanden
Vodafone € 52,50 200 Mb’s 24/7 (gratis) 24 maanden
KPN € 44,00 50 Mb’s 08:00-22:00 uur (€ 4,13 p/mnd) 12 maanden
T-Mobile € 44,00 100 Mb’s werkdagen 08:00-23:00
weekend 09:00-17:30 (gratis)
12 maanden

Tip: veel providers bieden interessante totaalpakketten waarbij ook tv en radio worden meegenomen in het abonnement.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is zakelijk internet en waarom heb ik het nodig als zzp'er? 
Zakelijk internet is een speciale internetdienst voor bedrijven. Als zzp'er helpt het je met betrouwbare verbindingen, hogere snelheden en prioriteit voor je zakelijke activiteiten. 

Wat zijn de voordelen van zakelijk internet? 
Zakelijk internet biedt stabielere verbindingen, snellere uploads/downloads en betere klantondersteuning. Het verzekert professionele betrouwbaarheid voor je bedrijf. 

Is zakelijk internet duurder dan regulier internet? 
Ja, zakelijk internet kan iets duurder zijn vanwege de extra voordelen en betrouwbaarheid. De meerprijs wordt vaak gerechtvaardigd door de zakelijke functionaliteiten die het biedt. 

Kan ik mijn bestaande internetverbinding upgraden naar zakelijk internet? 
Ja, in veel gevallen kun je je huidige verbinding upgraden naar zakelijk internet. Neem contact op met een aanbieder voor specifieke mogelijkheden. 

Bieden aanbieders speciale plannen voor ZZP'ers? 
Ja, veel internetproviders bieden speciale zakelijke plannen voor ZZP'ers, aangepast aan de behoeften van kleine bedrijven. 

Is zakelijk internet veiliger dan regulier internet? 
Over het algemeen wordt zakelijk internet als veiliger beschouwd, omdat het extra beveiligingsfuncties kan bevatten zoals firewalls en VPN-ondersteuning. 

Kan ik mijn zakelijk internet delen met meerdere apparaten? 
Ja, zakelijk internet kan worden gedeeld met meerdere apparaten binnen je bedrijf, net als regulier internet. Zorg ervoor dat je plan voldoende bandbreedte heeft. 

Hoe lang duurt het om zakelijk internet geïnstalleerd te krijgen? 
De installatietijd varieert, maar veel aanbieders streven naar snelle installatie om je bedrijf zo min mogelijk te onderbreken. 

Zijn er contracten met lange termijn verplichtingen? 
Ja, sommige zakelijke internetplannen kunnen langere contracten vereisen. Controleer de voorwaarden voordat je je verbindt. 

Kan ik mijn zakelijk internet meenemen als ik verhuis? 
Dit hangt af van de aanbieder en de beschikbaarheid op de nieuwe locatie. Neem contact op met je provider om dit te bespreken bij een mogelijke verhuizing.

Ook interessant:

Hulp nodig bij je boekhouding?

Het hebben van een zakelijk internetabonnement maakt het bijhouden van de administratie een stuk eenvoudiger. Toch begrijpen we dat de boekhouding, alles bij elkaar genomen, allemaal wat veel wordt. Wil je tijd besparen en zeker weten dat de boekhouding correct wordt gedaan? Besteed dan je boekhouding uit aan een ervaren boekhouder bij jou in de buurt. Door onderstaand formulier in te vullen kunnen wij je in contact brengen met maximaal drie professionele boekhouders of administratiekantoren bij jou in de buurt. Nadat je je aanvraag hebt ingediend zullen we telefonisch contact met je opnemen om je aanvraag te bespreken. 

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.