Als zzp’er kan het nog wel eens verwarrend zijn hoe de inkomstenbelasting werkt en hoe je deze kunt aanpassen. Er zijn een hoop verschillende aanslagen waar je rekening mee moet houden waardoor zaken al snel ingewikkeld kunnen worden. In dit artikel leggen we uit wat een voorlopige aanslag inkomstenbelasting is, wat premie volksverzekeringen zijn en hoe je de teruggaaf kan verminderen en/of aanpassen.
Normaliter doe je de aangifte inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting) over het vorige boekjaar. Deze wordt daarna door de Belastingdienst gecontroleerd waarna je de definitieve aanslag ontvangt. Je ontvangt of betaalt het belastinggeld in één keer. Met een voorlopige aanslag echter loopt de Belastingdienst alvast op de zaken vooruit.
In een voorlopige aanslag staat namelijk hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgen het komende jaar. Het moment van betalen of terugkrijgen wordt dus voorlopig naar voren gehaald. Deze voorlopige aanslag is een schatting die wordt gebaseerd op de gegevens zoals ze op het moment bij hun bekend zijn. Het is dus niet de definitieve berekening als je je aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting indient.
Bij veel mensen stuurt de Belastingdienst ongevraagd een voorlopige aanslag. De Belastingdienst kan namelijk steeds beter vooraf inschatten hoeveel inkomstenbelasting iemand moet betalen in het komende jaar. Het voordeel is dat je bij de definitieve aanslag zo min mogelijk hoeft bij te betalen. Controleer je voorlopige aanslag altijd goed. Als de gegevens kloppen, dan zul je de aanslag moeten betalen. Dit kan in maximaal 11 termijnen OF in één keer. Bij deze laatste optie krijg je meestal korting op het te betalen bedrag. Lees hieronder meer over het wijzigen van je voorlopige aanslag.
Hoeveel tijd zit er tussen de voorlopige aanslag en definitieve aanslag?
Je ontvangt de definitieve uitslag uiterlijk binnen drie jaar. De termijn start op 1 januari direct na het jaar waarover je de aangifte doet. Je doet vòòr 1 mei aangifte inkomstenbelasting over het afgelopen jaar. Je definitieve uitslag van het afgelopen jaar krijg je uiterlijk op 31 december drie jaar later, maar normaal gesproken ontvang je dit veel eerder (rond juli in het jaar dat je de aangifte doet).
Waar je onder andere rekening mee moet houden bij de inkomstenbelasting zijn de volksverzekeringen. Volksverzekeringen zijn wettelijk verplichte sociale verzekeringen. Je wordt hiermee verzekerd tegen financiële gevolgen van bijvoorbeeld ouderdom, overlijden of ziekte. De bekendste volksverzekering is de AOW (Algemene Ouderdomswet). Werkgevers houden de premie volksverzekeringen in op het loon via loonheffing en betaalt deze aan de Belastingdienst. Als je een eenmanszaak hebt met medewerkers in dienst, dan krijg je hier dus ook mee te maken. Ben je een freelancer of zzp’er zonder personeel? Dan hoef je vanzelfsprekend geen sociale verzekeringen voor medewerkers af te sluiten.
Wijzigt je financiële situatie? Bijvoorbeeld omdat je lagere winst hebt als gevolg van de pandemie? Of klopt je voorlopige aanslag volgens jou niet? Dan is het mogelijk om deze wijzigingen door te geven aan de Belastingdienst in een verzoek om wijziging via een formulier. Je blijft het oude bedrag terugkrijgen of betalen totdat je bericht krijgt over het nieuwe bedrag van je voorlopige aanslag. Dit geldt ook voor de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting. Voer de wijziging door via het digitale formulier 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag' via Mijn Belastingdienst. Hieronder meer daarover.
Je kunt eenvoudig wijzigingen aanbrengen in je voorlopige aanslag door via DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst. Klik op het kopje ‘Inkomstenbelasting’, gevolgd door het jaar en kies dan voor 'Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling'. Als je alle gegevens hebt ingevuld dan kun je ondertekenen met je DigiD en het verzoek verzenden. Je mag binnen 4 tot 5 weken een bericht ontvangen van de Belastingdienst (uiterlijk 8 weken).
Door in te loggen in het nieuwe ondernemersportaal ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ kun je eenvoudig je voorlopige aanslag vennootschapsbelasting aanpassen. Ga naar ‘Inloggen voor ondernemers’ en log in met eHerkenning. Laat wijzigingen doorvoeren door je belastingconsulent of via je commerciële softwarepakket. Als je geen gebruik kunt maken van Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan kun je hier het formulier invullen om een wijziging door te geven.
je kunt altijd achteraf controleren wat je hebt ingevuld. Je hoeft hiervoor enkel in te loggen bij Mijn Belastingdienst (Zakelijk).
Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?
Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting is een schatting van de belasting die je als zzp'er moet betalen over het lopende jaar. Vervolgens betaal je dit bedrag in termijnen van een maand of per kwartaal.
Waarom moet ik een voorlopige aanslag inkomstenbelasting betalen?
Aangezien je als zzp'er geen werkgever heeft die loonbelasting inhoudt op je salaris moet je inkomstenbelasting betalen. Met een voorlopige aanslag inkomstenbelasting voorkom je dat je aan het einde van het jaar ineens een grote smak geld moet terugbetalen en je niet genoeg geld hebt om dit te kunnen betalen.
Hoe wordt de hoogte van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting bepaald?
De hoogte van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting wordt bepaald op basis van een schatting van je inkomsten en aftrekposten voor het lopende jaar. Wil je een voorlopige aanslag aanvragen? Dan kun je zelf een schatting maken van de inkomsten en aftrekposten. Ook kun je de Belastingdienst vragen om een schatting te maken op basis van de gegevens van de voorgaande jaren.
Kan ik mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanpassen?
In sommige gevallen is het verstandig om je voorlopige aanslag inkomstenbelasting te wijzigen, bijvoorbeeld als je verwacht dat de inkomsten of aftrekposten zullen veranderen t.o.v. de oorspronkelijke schatting. Dit komt voor als je bijvoorbeeld meer of minder opdrachten hebt gekregen of als je een grote investering hebt gedaan die aftrekbaar is.
Hoe kan ik mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting betalen?
Je kunt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting betalen via een automatische incasso of via internetbankieren. Zorg dat je op tijd betaalt om eventuele boetes of rente te voorkomen.
Kan ik een voorlopige aanslag inkomstenbelasting ook stopzetten?
Het is ook mogelijk om de voorlopige aanslag inkomstenbelasting stop te zetten, bijvoorbeeld als je verwacht geen belasting meer te hoeven betalen over het lopende jaar. Je kunt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten via de website van de Belastingdienst.
Kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? De boekhouders in ons netwerk staan voor je klaar. De boekhouders helpen graag met je btw-aangiftes en voorlopige aanslag. Vul het formulier onderaan deze pagina in, omschrijf welke werkzaamheden je wil uitbesteden en dan matchen wij je aan een geschikte boekhouder of accountant die voldoet aan je wensen. Nadat je je aanvraag hebt ingediend zullen wij binnen 24 uur (werkdagen) telefonisch contact met je opnemen om je wensen en behoeften te bespreken. Zo weten we zeker dat we de juiste partner aan je kunnen introduceren.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.