Wat zijn de voor- en nadelen van een eenmanszaak?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 17-04-2024

Bent u een startende ondernemer? Als u net begint met ondernemen, dan is er een hoop om over na te denken. Welke rechtsvorm kiest u bijvoorbeeld voor uw bedrijf? Eén van de meest voorkomende rechtsvormen bij starters is de eenmanszaak. Deze rechtsvorm is geschikt voor ondernemers die alleen willen werken of een klein bedrijf willen beginnen. In deze blog bespreken we de voor- en nadelen van een eenmanszaak, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken voor uw bedrijf.  

 

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

Vooral voor startende ondernemers kan een eenmanszaak interessant zijn in plaats van direct voor een BV te kiezen. Waarom een eenmanszaak in plaats van een BV? Dit zijn de grootste voordelen van een eenmanszaak: 

  • Eenvoudige oprichting: er is in tegenstelling tot de oprichting van een BV geen notariële akte vereist. Het enige wat u hoeft te doen is uw eenmanszaak inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
  • Lage opstartkosten: in vergelijking met andere rechtsvormen heeft een eenmanszaak lage opstartkosten. U hoeft geen notaris in te schakelen en bovendien zijn er geen aandeelhoudersvergaderingen nodig bij een eenmanszaak.
  • Eenvoudige boekhouding: een eenmanszaak is niet verplicht om jaarrekeningen of jaarverslagen op te stellen. Dit maakt de boekhouding van een eenmanszaak een stuk eenvoudiger dan bij andere rechtsvormen, waar wel een verplichte jaarrekening en eventueel accountantsverklaringen vereist zijn.
  • Flexibiliteit: een eenmanszaak is flexibel, wat betekent dat u zelf aangeeft welke richting uw bedrijf uitgaat en hoe de groei verloopt. U hoeft geen rekening te houden met partners of aandeelhouders en neemt zelf beslissingen.
  • Beslissingsmacht: daarop aansluitend heeft u het als eigenaar van een eenmanszaak uiteraard voor het zeggen. U beslist zelf hoe zaken verlopen en de winst van het bedrijf is uitsluitend voor u.
  • Belastingvoordelen: omdat een eenmanszaak onder box 1 van de inkomstenbelasting valt, zijn er enkele belastingvoordelen voor eenmanszaken. Zo kan een eenmanszaak gebruikmaken van de startersaftrek, ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling.

Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak?

Er zijn ook enkele nadelen van het starten van een eenmanszaak. Als u een ondernemer bent met meer ervaring en hogere winst, dan brengt een eenmanszaak verschillende risico’s met zich mee. De nadelen van een eenmanszaak zijn: 

  • Persoonlijk aansprakelijk: het grootste risico van een eenmanszaak is dat u persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schulden van uw bedrijf. Vooral als u in een risicovolle branche werkt kan dit een risico vormen. Aan de andere kant kunt u persoonlijke aansprakelijkheid ook als iets positiefs zien, omdat het een motivatie vormt om zorgvuldig met uw financiën om te gaan.
  • Beperkte financieringsmogelijkheden: in tegenstelling tot een BV heeft een eenmanszaak beperkte financieringsmogelijkheden. U kunt bijvoorbeeld geen aandelen uitgeven of obligaties uitgeven om geld op te halen.
  • Beperkte doorgroeimogelijkheden: een eenmanszaak is uitsluitend bedoeld voor kleinere bedrijven en biedt beperkte doorgroeimogelijkheden. Heeft u plannen om verder uit te breiden of personeel aan te nemen? Dan is een andere rechtsvorm geschikter.
  • ‘Professionele status’ beperkt: tot slot wordt een eenmanszaak vaak als minder professioneel beschouwd in vergelijking met andere rechtsvormen. Dit is onder andere van invloed op hoe (potentiële) klanten of leveranciers naar uw bedrijf kijken.

Wegen de voordelen niet (meer) op tegen de nadelen? Dan kan het interessant zijn om een BV op te richten of om uw eenmanszaak om te zetten naar een BV.

Wat kost een boekhouder voor een eenmanszaak?

De kosten van een boekhouder voor een eenmanszaak hangen af van de grootte van uw bedrijf, de complexiteit van uw boekhouding, de regio waarin de eenmanszaak is gevestigd en uiteraard uw persoonlijke wensen. De meeste boekhouders hanteren een maandtarief voor de uitbesteding van de volledige boekhouding, wat gemiddeld rond de € 100 - € 120 euro per maand zal kosten. Uurtarieven variëren ook per boekhouder, afhankelijk van hun expertise en het aantal jaren ervaring. Gemiddelde uurtarieven liggen rond de € 60 en € 80 euro per uur. 

Ook interessant: 

FAQ: veelgestelde vragen

Wat is een eenmanszaak? 
Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij maar een persoon voor het hele bedrijf verantwoordelijk is, zowel juridisch als financieel. 

Hoe start ik een eenmanszaak? 
Stel eerst een ondernemingsplan op, registreert u zich vervolgens bij de Kamer van Koophandel en vraag eventueel een vergunning aan voor uw specifieke bedrijfstak. Regel daarnaast de boekhouding en belastingaangiftes, door een professionele boekhouder in de arm te nemen. 

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak? 
Een van de grootste voordelen van een eenmanszaak is de flexibiliteit. U heeft volledige zeggenschap over uw bedrijf en bijkomende beslissingen. Ook zijn de opstartkosten vaak lager dan bij andere bedrijfsvormen. 

Wat zijn de nadelen van een eenmanszaak? 
Een van de grootste nadelen van een eenmanszaak is dat de eigenaar persoonlijk aansprakelijk is voor alle schulden van de onderneming. Andere nadelen zijn dat het lastig kan zijn om financiering te krijgen voor uw bedrijf. 

Moet ik een boekhouder inhuren voor mijn eenmanszaak? 
Hoewel het niet verplicht is, raden we wel aan om een boekhouder in te huren voor uw eenmanszaak. Al helemaal als u weinig ervaring hebt met boekhouding en het doen van belastingaangiftes. Een professionele boekhouder helpt u bij het opzetten van een goede boekhouding en zorgt ervoor dat uw aangiftes op te zijn, zodat u eventuele boetes van de Belastingdienst voorkomt.

Bekijk ook:

Boekhouder vinden voor eenmanszaak

Denkt u zelf ook erover na om de volledige boekhouding of een deel van uw boekhouding uit te besteden aan een professionele boekhouder bij u in de buurt? Vul dan ons aanvraagformulier hieronder en dan brengen wij u in contact met erkende boekhouders in uw regio. Onze service is geheel gratis en vrijblijvend voor u als ondernemer. Zodra u uw aanvraag heeft verstuurd nemen we zo snel mogelijk telefonisch contact met u op tijdens werkdagen.  

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.