Wat is een jaarrekening? Deponeren en kosten

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 25-01-2024

Aan het einde van het jaar is het weer tijd om de jaarcijfers na te gaan en een jaarrekening te maken. Wat doe je met deze jaarcijfers? In dit artikel gaan we in op wat een jaarrekening voor zzp'ers is en hoe je een jaarrekening kunt maken en lezen. We beginnen met een omschrijving van wat een jaarrekening inhoudt en wat het doel van een jaarrekening is.

Op deze pagina:

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is hét financieel overzicht van je onderneming. In de jaarrekening wordt verantwoording afgelegd over de financiële toestand van een onderneming over het afgelopen boekjaar. Deze wordt zoals de naam al doet vermoeden ieder jaar opnieuw opgesteld. De jaarrekening bestaat uit een balans en de winst- en verliesrekening. De balans is een overzicht van bezittingen, schulden en het eigen vermogen van jouw bedrijf. Deze bestaat uit twee kolommen die in evenwicht moeten zijn. De winst- en verliesrekening is een overzicht van kosten en opbrengsten tijdens een periode, vaak een jaar. De winst- en verliesrekening wordt ook wel resultatenrekening of exploitatierekening genoemd.

wat is een jaarrekening

Dit is het doel van een jaarrekening

Voor zzp’ers is het belangrijkste doel van een jaarrekening dat er wordt voldaan aan de administratieve en fiscale verplichtingen. Het is vanuit de Belastingdienst verplicht om een geordende en juiste boekhouding bij te houden. Bovendien zijn de balans en de winst- en verliesrekening nodig om belastingaangifte te doen. Ook geeft de jaarrekening een duidelijk inzicht in de financiële toestand van je onderneming en kun je lezen hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld vergeleken met het jaar ervoor. Kortom, de jaarrekening is een essentieel onderdeel en behoort tot de volledige boekhouding van je bedrijf.

Wanneer jaarrekening maken?

Uiterlijk vijf maanden na het boekjaar moet de jaarrekening worden voorgelegd aan de aandeelhouders. De aandeelhouders stellen de jaarrekening vast, dit moet binnen twee maanden gebeurt zijn. Acht dagen na de vaststelling moet de jaarrekening worden gedeponeerd bij de KvK. 

Is een jaarrekening deponeren verplicht?

Ben je zzp’er, freelancer of heb je een eenmanszaak, maatschap CV of VOF? Dan is een jaarrekening publiceren niet verplicht. Toch wordt wel aangeraden om een jaarrekening op te laten stellen, want zo krijg je een beter inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. De volgende rechtsvormen zijn wel verplicht om een jaarrekening te deponeren: 

  • BV's
  • NV's
  • Coöperaties

Hoe zie ik of mijn jaarrekening is gedeponeerd?

Je kunt altijd via je KvK-nummer of via je bedrijfsnaam controleren of de jaarrekening is gedeponeerd. Als je boekjaar bij de resultaten staat vermeld, dan weet je dat je de jaarrekening hebt gedeponeerd. Als je jouw jaarrekening online deponeert, dan is deze direct zichtbaar. Bij post of e-mail moet je rekening houden met een verwerkingstijd van circa 5-10 werkdagen.

Let op: een niet vastgestelde jaarrekening wordt niet gepubliceerd.
 

Hoe een jaarrekening lezen?

Vaak is er een hoop verwarring over de manier waarop een jaarrekening moet worden geïnterpreteerd. De jaarrekening bestaat uit vele pagina’s met woorden en getallen waardoor het niet altijd even duidelijk is waar je moet beginnen met lezen. Om je hierbij te helpen leggen we stap voor stap uit naar welke aspecten je moet kijken en hoe je deze moet interpreteren. 

Stap 1: zoek de kern van de jaarrekening
De kern van de jaarrekening bestaat uit de winst- en verliesrekening. Blader door de jaarrekening totdat je bij dit deel uitkomt. Overige informatie is een toelichting op de overzichten.

Stap 2: de winst- en verliesrekening
Bekijk altijd eerst de winst- en verliesrekening bij een jaarrekening, deze ligt namelijk het dichtst bij wat jij als ondernemer al weet van je cijfers. De vraag die wordt beantwoord in de winst- en verliesrekening is: ‘Is jouw bedrijf een lucratieve business?’ In de winst- en verliesrekening staat de omzet, kosten en winst over het afgelopen boekjaar. Zijn de getallen veranderd ten opzichte van het vorige boekjaar? Welke producten of diensten hebben voor winst gezorgd? Of welke presteren juist minder goed?

Stap 3: de balans
Na het bestuderen van de winst- en verliesrekening ga je kijken naar de balans. De balans toont een overzicht van alle bezittingen aan de ene kant van de balans, en toont hoe je deze bezittingen hebt gefinancierd aan de andere kant van de balans. Om de balans te kunnen lezen is het van belang dat je de financiële taal begrijpt. In de cijfers kun je lezen of de kosten in verhouding staan met de opbrengsten en welke producten of diensten winstgevend zijn (of juist niet).

Hoe een jaarrekening maken?

Bij het opstellen van de jaarrekening begin je met de balans met toelichtingen en de winst- en verliesrekening van dat boekjaar. Dit wordt meestal aangevuld met het jaarverslag dat door het bestuur van de onderneming is geschreven. De jaarrekening sluit aan bij de administratie van het bedrijf, welke weer aansluit bij de facturen, bonnen en bankafschriften. 

jaarrekening maken
 

Enkele belangrijke begrippen en hoe je deze berekent:

  • Eigen vermogen: dit kun je berekenen door alle schulden af te trekken van alle bezittingen.
  • Werkkapitaal: werkkapitaal toont aan of een bedrijf genoeg financiële middelen heeft om alle benodigde kortetermijnuitgaven te kunnen doen. Het netto werkkapitaal kun je berekenen door van het bedrag aan vlottende activa de kortlopende schulden af te trekken.
  • Nettoresultaat: het nettoresultaat bereken je op basis van de cijfers die in de winst- en verliesrekening staan. Het bedrijfsresultaat krijg je door de bedrijfslasten af te trekken van de bedrijfsopbrengsten. Het resultaat voor belasting (brutowinst) bereken je door het verschil tussen de rentebaten en lasten hierbij op te tellen. Het resultaat na belasting (nettoresultaat) krijg je door de te betalen belasting er vanaf te trekken.

Veelgestelde vragen


Wat is een jaarrekening?
Een jaarrekening is een financieel document waarin het financiële verloop van een onderneming of organisatie over een periode van een jaar wordt weergegeven. Het omvat de inkomsten, uitgaven, activa en passiva en geeft een overzicht van de financiële prestaties van de organisatie.

Waarom is het belangrijk om een jaarrekening te maken?
Het maken van een jaarrekening geeft inzicht in financiële gezondheid van je bedrijf. Dit is noodzakelijk voor verbetering en besluitvorming en bovendien verplicht voor veel bedrijven en organisaties. Tot slot is een jaarrekening vaak verplicht om aan te bieden aan belanghebbenden, zoals aandeelhouders, kredietverstrekkers en de overheid.

Wie maakt de jaarrekening?
De jaarrekening wordt gemaakt door een professionele boekhouder of accountant. 

Hoe lees ik een jaarrekening?
Het lezen van een jaarrekening vereist enige kennis van financiële begrippen. Belangrijke onderdelen van de jaarrekening zijn de inkomsten- en uitgavenrekening, de balans, het winst- en verliesoverzicht en de toelichting. Wat betreft analyse is het verstandig om vergelijkingen te maken met voorgaande jaren.

Wat betekent het als de jaarrekening een verlies laat zien?
Een verlies op de jaarrekening betekent dat de inkomsten lager waren dan de uitgaven over de periode van het boekjaar. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals hoge kosten, daling van de inkomsten of ongunstige economische omstandigheden. Het is belangrijk om de oorzaak van het verlies te onderzoeken en verbeteringen aan te brengen om toekomstige verliezen te voorkomen.

Kan ik mijn jaarrekening zelf opstellen of is professionele hulp verplicht?
Het is niet verplicht om professionele hulp in te schakelen bij het opstellen van een jaarrekening, maar het wordt wel aangeraden. Er is namelijk specialistische kennis vereist en eventuele fouten kunnen leiden tot fiscale of andere problemen (zoals een boete van de Belastingdienst).

Ook interessant:

Jaarrekening uitbesteden

Wil je er zeker van zijn dat je jaarrekening klopt? Of wil je graag beter inhoudelijk inzicht in de statistieken van de jaarrekening zodat je deze zelf kunt beoordelen? Wij bieden je gratis offertes aan van maximaal 3 professionele boekhouders of accountants bij jou in de buurt. Vul onderstaand formulier vrijblijvend in.

Boekhouder voor je jaarrekening?

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Heb je al een boekhouder?
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.