Ik word zelfstandig ondernemer, met welke fiscale verplichtingen heb ik te maken? Als je aan de slag gaat als zzp’er in de vorm van een eenmanszaak of als je een vennootschap wilt oprichten, dan kom je ongetwijfeld in aanmerking met fiscale verplichtingen. De keuzes die je als ondernemer maakt wat betreft rechtsvorm en financiering hebben namelijk verschillende fiscale gevolgen. Het is belangrijk om te voldoen aan deze fiscale regels.
De fiscale wetgeving verandert echter continu, daarom bespreken we in dit artikel wat de huidige fiscale verplichtingen zijn voor zelfstandigen en vennootschappen om meer helderheid te scheppen.
Een eenmanszaak is een onderneming die is opgericht door één persoon die geen aparte rechtspersoonlijkheid bezit. Als ondernemer van een eenmanszaak ben je verplicht om belastingaangiften te doen. Houd rekening met verschillende vormen van btw-aangiftes, zoals de omzetbelasting en de inkomstenbelasting. Per aangifteperiode wordt het bedrag dat je aan btw hebt gefactureerd verrekend met het bedrag dat (door leveranciers) in rekening is gebracht. Een boekhouder kan eenvoudig voor controleren hoeveel btw je moet betalen of zult ontvangen.
Btw-plichtig zijn staat los van je type onderneming, maar hangt vooral af van de activiteit van je onderneming. Daarnaast geldt in Nederland dat als je jaaromzet lager is dan 20.000 euro, je ervoor kunt kiezen om vrijgesteld te worden van de btw-aangiftes.
De omzetbelasting gaat als volgt in zijn werk:
Voor elke inkoop voor je bedrijf betaal je een gedeelte btw. De btw die je betaalt, kun je per kwartaal terugvragen via de Belastingdienst.
Bij iedere factuur naar een klant dien je een btw van 21% te berekenen. De btw wordt per kwartaal overgedragen aan de Belastingdienst.
Ben je niet btw-plichtig? Dan hoef je ook geen btw aan te rekenen. Maar let op: je hebt dan ook geen recht op aftrek van btw op hun aankopen.
Je berekent de omzetbelasting over het totale bedrag dat in rekening wordt gebracht aan klanten. Lever je bijvoorbeeld een dienst ter waarde van 150 euro en waren de reiskosten 25 euro? Dan bereken je 21% btw over 175 euro (dit is 36,75 euro). De rekensom is dan: 150 (dienst) + 25 (reiskosten) + 36,75 (btw) = 211,75 euro.
De btw komt dus boven op het bedrag dat je zelf in rekening brengt. Bij de factuur vermeld je de btw los. Als je online doet boekhouden dan kun je eenvoudig via een online boekhoudprogramma de aangifte van omzetbelasting doen.
Daarnaast krijg je te maken met de inkomstenbelasting. Als ondernemer word je belast op de winst van je eenmanszaak. Je dient de aangifte van de inkomstenbelasting één keer paar jaar in. Of je nu als zzp’er of als onderneming met personeel inkomstenbelasting betaalt; inkomsten die worden gegenereerd uit een eenmanszaak zijn het resultaat van werk en vallen in box-1 (belastbaar inkomen). Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt, hangt af van je winst en of je recht hebt op startersaftrek.
Zodra je je hebt ingeschreven bij de KvK, dan zullen ze je automatisch inschrijven bij de Belastingdienst. Zij kijken bovendien of je belastingplichtig bent. Je werkzaamheden moeten hiervoor een zekere omvang hebben. Dit geldt voor zowel freelancers, zzp'ers als eenmanszaken. Als je niet btw-plichtig zou zijn dan mis je enkele belastingvoordelen als starter.
Zodra je jouw aangifte hebt ingediend dan zal je boekhouder een indicatie geven van het te betalen bedrag. Deze is pas definitief nadat je een aangifte voor inkomstenbelasting hebt ingediend, je hoeft dus niet direct te betalen nadat je aangifte hebt gedaan. Wel ben je verplicht om het bedrag voor de betalingstermijn te betalen zoals wordt aangegeven bij de definitieve uitkomst van de Belastingdienst.
Een vennootschap is een ondernemingsvorm die in tegenstelling tot een eenmanszaak wordt opgericht door tenminste twee personen. Er is een duidelijk onderscheid tussen het privévermogen en het vermogen van de zaak, wat bij een eenmanszaak daarentegen niet het geval is. Als ondernemer van een vennootschap heb je net als bij een eenmanszaak te maken met inkomstenbelasting, maar ook met de jaarlijkse vennootschapsbelasting die ingediend moet worden. In de meeste gevallen ben je ook verplicht om een jaarrekening op te stellen. Hieronder gaan we wat dieper in op de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.
Bij een vennootschap zijn alle ondernemers zelfstandig, die ook allen afzonderlijk inkomstenbelasting over hun deel van de winst betalen. Iedere vennoot dient zelf te voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. In sommige gevallen is de overstap van vof naar bv voordeliger.
Als je een besloten vennootschap (bv) of een naamloze vennootschap (nv) hebt, dan moet je jaarlijks vennootschapsbelasting betalen. Er zijn twee verschillende tarieven, namelijk:
Tarieven voor winst die boven de 200.000 euro liggen (hoge tarief) = 25%
Tarieven voor winst die onder de 200.000 euro liggen (lage tarief) = 16,5%
Het lage tarief voor vennootschapsbelasting is in 2020 verlaagd van 19% naar 16,5%. Het kabinet heeft in 2021 de lasten van bv’s en nv’s nog verder verlicht. Voor het lage tarief vond in 2021 een verlaging plaats van 16,5% naar 15%. Ook het tarief voor winst boven de 200.000 euro veranderde in 2021 van 25% (zoals in 2019 en 2020) naar 21,7%.
Wat is een eenmanszaak?
Een eenmanszaak is een type bedrijfsvorm waarbij één persoon de eigenaar is en volledig verantwoordelijk voor de onderneming is. Deze bedrijfsvorm is de meest voorkomende bij startende ondernemers, omdat er weinig administratieve verplichtingen zijn en er geen minimumkapitaal nodig is om een eenmanszaak op te richten.
Wat zijn de fiscale verplichtingen van een eenmanszaak?
Een eenmanszaak heeft verschillende fiscale verplichtingen, waaronder:
Bijhouden van een administratie van alle inkomsten en uitgaven.
Aangifte inkomstenbelasting en eventueel een omzetbelastingaangifte bij de Belastingdienst.
Verschuldigde inkomsten- en omzetbelasting betalen aan de Belastingdienst.
Administratie ten minste zeven jaar bewaren.
Wanneer moet ik aangifte inkomstenbelasting doen als eenmanszaak?
Als eenmanszaak moet je de aangifte inkomstenbelasting ieder jaar vóór 1 mei indienen. Als je de aangifte laat invullen door een belastingadviseur of boekhouder, kun je uitstel aanvragen tot maximaal 1 september.
Wanneer moet ik omzetbelastingaangifte doen als eenmanszaak?
Als eenmanszaak moet je de omzetbelastingaangifte ieder kwartaal indienen bij de Belastingdienst. De aangifte moet uiterlijk op de laatste dag van de maand na afloop van het kwartaal worden ingediend. Even ter voorbeeld: de aangifte over het eerste kwartaal (Q1) moet uiterlijk 30 april worden ingediend.
Hoe kan ik mijn administratie als eenmanszaak het beste bijhouden?
Er zijn verschillende manieren om de administratie van je eenmanszaak bij te houden, zoals het gebruiken van een spreadsheet of een boekhoudprogramma. Er wordt aangeraden om een boekhoudprogramma te gebruiken die de inkomsten en uitgaven op een correcte manier kan bijhouden. Hier kunnen ook de bonnen en facturen veilig worden bewaard en geordend. De professionele boekhouders in ons netwerk helpen je graag bij het opzetten van een goede administratie. Vul het formulier onderaan deze pagina in om vrijblijvend en gratis in contact te komen met verschillende boekhouders bij jou in de regio.
Ben je op de hoogte van de fiscale verplichtingen die je moet naleven en voldoe je hier ook aan? Bij het opstarten van een onderneming en bij de doorgroei ervan is het ontzettend belangrijk dat alle fiscale regels juist worden nageleefd. Bij Boekhouders.nl ben je aan het juiste adres om een financiële partner te vinden die je op de hoogte houdt van de laatste regelingen en die de belastingaangiftes voor je uit handen neemt.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.