Het aantal boekhoudprogramma’s tegenwoordig is overweldigend. Zet je de radio aan, dan hoor je op één dag al tientallen reclames van boekhoudsoftware, zoals Tellow, E-Boekhouden, Monkeybird (zo gebeurd!) en nog veel meer.
Toch blijft een groot aantal ondernemers kiezen voor boekhouden in Excel. Dat is ook niet zo gek. Excel is eenvoudig te gebruiken, vaak al aanwezig in de Microsoft Office-suite en daardoor een kostenefficiënte oplossing, vooral voor kleine bedrijven. Bovendien zijn veel ondernemers al vertrouwd met het programma, wat de drempel om ermee te werken verlaagt.
Er zijn echter grote risico’s verbonden aan het gebruik van Excel voor je boekhouding. De grootste valkuil? Handmatige gegevensinvoer. Dit kost je niet alleen een hoop tijd, maar het is ook gevoelig voor menselijke fouten. Denk aan verkeerde btw-aangiftes door een foutieve formule, onjuiste salarisberekeningen door een tikfout of het mislopen van belangrijke investeringen — de financiële impact van Excel-blunders kan enorm zijn.
Uit onderzoek van de University of Hawaii blijkt dat bijna 90% van alle Excel-spreadsheets fouten bevat.
Bekijk hieronder 5 grote financiële blunders door fouten in de Excel-boekhouding.
In 2012 leed JP Morgan Chase een van de grootste verliezen in de financiële geschiedenis, bekend als het "London Whale"-incident. Het probleem begon met een fout in een Excel-spreadsheet, waardoor de risico's van bepaalde beleggingen zwaar werden onderschat. Dit leidde tot een verlies van $6,2 miljard. Een trader, bijgenaamd de "London Whale", deed risicovolle transacties in credit default swaps. Ondanks waarschuwingssignalen reageerde de bank onvoldoende, en problemen werden niet op tijd aangepakt.
De gevolgen voor JP Morgan Chase:
Een verlies van $6,2 miljard.
Reputatieschade: een verlies in het vertrouwen in risicobeheersing van de bank.
De bank betaalde $920 miljoen aan boetes aan toezichthouders.
Meerdere topfunctionarissen, waaronder de Chief Investment Officer, traden af.
Tijdens de Olympische Spelen van Londen (2012) heeft een fout in een Excel spreadsheet tot een ticketfiasco geleidt bij het synchroonzwemmen. Door een tikfout was er een verdubbeling in het aantal beschikbare zitplaatsen, namelijk 20.000 in plaats van 10.000.
Deze fout had grote gevolgen:
Het organisatiecomité verkocht tickets voor 10.000 niet-bestaande plaatsen.
Gedupeerde toeschouwers moesten gecompenseerd worden.
Het incident leidde tot logistieke problemen en publieke verontwaardiging.
Het organisatiecomité moest zich publiekelijk verontschuldigen.
Een kleine tikfout in Excel kan dus leiden tot organisatorische uitdagingen en in het ergste geval zelfs tot reputatieschade.
Bron: BBC
Terug naar een oudere case, in de jaren ’90, waar het ook al mis ging bij grote financiële spelers. In 1994 maakte Fidelity Investment, een van ’s werelds grootste vermogensbeheerders, een grote fout. Een accountant vergat een minteken te plaatsen bij een verliespost van $1,3 miljard in een Excel-bestand. Dit zorgde ervoor dat het bedrag onterecht als winst werd geregistreerd.
Dit had uiteraard grote gevolgen:
Er volgde een verkeerde dividenduitkering die 2,4 miljard dollar lager uitviel dan verwacht.
Dit veroorzaakte grote verwarring en onrust onder de aandeelhouders.
Fidelity moest haar financiële resultaten herzien, wat leidde tot reputatieschade.
Bron: NY Times
In 2009 kreeg de Ierse drankenfabrikant C&C Group te maken met een grote financiële tegenslag als gevolg van een menselijke fout in Excel. Het bedrijf rapporteerde een omzetstijging van 3%, maar in werkelijkheid was er sprake van een daling van 5%. De oorzaak van deze kostbare vergissing lag in een verkeerde data-export van het interne systeem naar Excel.
De gevolgen voor C&C waren groot:
De beurskoers van C&C kelderde met 15%.
Aandeelhouders en investeerders bleven met grote verwarring achter.
C&C moest snel actie ondernemen om de schade te beperken.
De geloofwaardigheid van C&C's financiële rapportage kwam in het geding.
Bron: AFAS
In oktober 2003 ging het mis bij Fannie Mae, een van de grootste hypotheekverstrekkers in de VS. Door een verkeerd gekopieerde formule in hun Excel-spreadsheets bij het toepassen van nieuwe boekhoudregels werden belangrijke gegevens niet correct meegenomen. Dit leidde tot een overschatting van het bedrijfsresultaat met maar liefst $1,2 miljard.
De gevolgen waren groot:
Fannie Mae moest haar financiële resultaten herzien en publiekelijk corrigeren.
Het bedrijf leed aanzienlijke reputatieschade en verloor het vertrouwen van investeerders.
De aandelenkoers van Fannie Mae daalde drastisch van $73,10 naar $2,25 na de bekendmaking van de fout.
Bron: The Washington Post, NY Times
Het moge duidelijk zijn dat Excel een krachtig programma is en dat het zeker niet alleen maar doemscenario’s kent. Toch willen we in dit artikel benadrukken dat je de risico’s van menselijke fouten bij het handmatig invoeren van gegevens niet mag onderschatten. Deze vaak kleine fouten kunnen namelijk leiden tot grote financiële gevolgen, zoals we hebben gezien in de voorbeelden hierboven.
Wees verstandig en kies om voor je financiële administratie een boekhouder in te schakelen die werkt met geautomatiseerde boekhoudsoftware.
Dit zorgt ervoor dat je administratie altijd up-to-date blijft en de kans op menselijke fouten zo klein mogelijk wordt. Zo voorkom je niet alleen financiële blunders, maar bespaar je ook nog eens een hoop tijd en krijg je meer grip op je bedrijfsvoering.
Zoek je een boekhouder of accountant die klare taal spreekt? Vergelijk via onze gratis service verschillende professionals bij jou in de buurt en ontdek wie het beste bij jouw bedrijf past. Wij helpen kleine, middelgrote en grote bedrijven, van eenpitters tot grotere bv’s. De juiste boekhouder of accountant vinden die aansluit bij jouw financiële vraagstuk is waar wij naar streven!
Vul het contactformulier hieronder in, dan nemen onze collega’s van team validatie binnen een werkdag telefonisch contact met je op om je aanvraag te bespreken.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.