Cashflow management van uw bedrijf: praktische tips & tools

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 27-03-2023

Als ondernemer is het beheren van de cashflow van uw bedrijf van groot belang. Cashflow is de hoeveelheid geld die in en uit uw bedrijf stroomt en vormt een belangrijke indicator voor de financiële gezondheid van uw bedrijf. In deze blog leest u alles wat u moet weten over cashflow management, van tips en strategieën tot tools. Of u nu een kleine start-up of een groot bedrijf runt, deze blog biedt praktische tips en inzichten om u te helpen uw cashflow management naar een hoger niveau te tillen.

Op deze pagina:

Wat is cashflow en wat is het verschil met winst?

Cashflow is de hoeveelheid geld die een bedrijf binnenkrijgt of uitgeeft gedurende een bepaalde periode. U kunt de cashflow zelf berekenen door de inkomsten van het bedrijf te verminderen met de uitgaven. De cashflow van uw bedrijf wordt onderverdeeld in drie categorieën: operationele cashflow, investeringscashflow en financieringscashflow. Als u alle kosten van uw bedrijf heeft afgetrokken van de opbrengsten, dan vormt het bedrag dat overblijft de winst. Winst wordt vaak als maatstaf gebruikt om de prestaties van een bedrijf te meten. 

 

cashflow management

Verschil tussen cashflow en winst
Het belangrijkste verschil tussen cashflow en winst is dat cashflow aangeeft hoeveel geld een bedrijf daadwerkelijk genereert of verbruikt, terwijl winst alleen aangeeft wat het verschil is tussen de opbrengsten en kosten van een bedrijf. Een bedrijf kan bijvoorbeeld winstgevend zijn, maar als het geen positieve cashflow heeft, kan het moeilijk zijn om de rekeningen te betalen of investeringen te doen die nodig zijn voor de groei van het bedrijf. Daarom is cashflow een belangrijke maatstaf voor het beoordelen van de financiële gezondheid van een bedrijf en is winst een belangrijke maatstaf voor (potentiële) investeerders.

Er zijn drie soorten cashflow

Er zijn drie soorten cashflow:

  • Financieringsflow: dit zijn de inkomsten en uitgaven die met financieringen van uw bedrijf te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een lening bij de bank.
  • Operationele cashflow: dit zijn de inkomsten en uitgaven die met de bedrijfsvoering te maken hebben.
  • Investeringscashflow: dit zijn de inkomsten en uitgaven rondom (duurzame) investeringen. Deze investeringen worden normaalgesproken binnen een bepaalde periode afgeschreven.

Waarom is cashflow management belangrijk?

Cashflow management is voor iedere onderneming belangrijk omdat het een bedrijf in staat stelt om hun financiële middelen effectiever te beheren. Een slecht cashflow management kan in verschillende situaties leiden tot financiële problemen bij bedrijven. Als een bedrijf bijvoorbeeld te laat betalingen ontvangt of niet op tijd hun klanten kan factureren, dan kan dit leiden tot een gebrek aan cashflow om lopende kosten te dekken. Andere situaties waarin een slecht cashflow management tot financiële problemen kan leiden zijn bijvoorbeeld te hoge voorraadniveaus, overmatige schulden, een gebrek aan financiële planning of overmatige investeringen.

Hier zijn vijf redenen waarom cashflow management zo belangrijk is:

  1. Betaling van rekeningen en schulden: het beheren van de cashflow helpt uw bedrijf om ervoor te zorgen dat er altijd genoeg geld is om de rekeningen te betalen en de schulden af te lossen. Door de cashflow te monitoren en te beheren, kan uw bedrijf ervoor zorgen dat betalingsachterstanden worden voorkomen of dat het bedrijf in de problemen komt met crediteuren of schuldeisers.
  2. Investeringen en groei: een effectief cashflow management geeft uw bedrijf de mogelijkheid om te investeren en te groeien. Doordat u weet hoeveel geld er beschikbaar is, kunnen bedrijven plannen maken voor nieuwe investeringen. Denk aan het openen van een nieuwe bedrijfsvestiging, het aannemen van nieuwe medewerkers of het investeren in nieuwe apparatuur.
  3. Voorkomen van financiële problemen: een ander voordeel van cashflow management is dat uw bedrijf eventuele financiële problemen kan voorkomen voordat ze zich voordoen. Als uw bedrijf de cashflow niet goed beheert, dan kunnen er al snel financiële problemen ontstaan, zoals het niet kunnen betalen van rekeningen.
  4. Verhogen van de winstgevendheid: tot slot kan de winstgevendheid worden verhoogd door de cashflow effectief te beheren. Dit komt omdat u meer controle heeft over de financiële gezondheid van uw bedrijf.

Praktische tips en strategieën voor cashflow management

We hebben een aantal praktische tips en strategieën voor u op een rijtje gezet voor het effectief beheren van de cashflow van uw onderneming.

  • Overweeg alternatieve financieringsbronnen: indien u extra geld nodig heeft, dan kunt u overwegen om alternatieve financieringen te gebruiken, zoals een zakelijke lening.
  • Kies de juiste betaaltermijnen: gaat u een overeenkomst aan met een leverancier? Let dan erop dat u een betaaltermijn kiest die aansluit bij uw cashflow. Zo voorkomt u dat u teveel geld uitgeeft voordat u betaald wordt.
  • Beheer uw uitgaven: houd een duidelijk overzicht van uw uitgaven en zorg ervoor dat u uw budget bewaakt. Gebruik software om uw financiële administratie te automatiseren en menselijke fouten te voorkomen.
  • Beheer uw voorraad: zorg dat u niet te veel voorraad heeft, want een overmatige voorraad kan de cashflow negatief beïnvloeden. Met cashflow management tools kunt u uw voorraadniveaus monitoren en beheren.
  • Factureer op tijd: factureer uw klanten tijdig zodat u de betalingen op tijd ontvangt. Door van boekhoudsoftware gebruik te maken kunt u het facturatieproces stroomlijnen en beter in de gaten houden welke openstaande facturen u nog heeft.

Top 5 tools en software voor cashflow management

Om de cashflow goed te kunnen beheren is het gebruik van geschikte tools en software onmisbaar. Hieronder lichten we een aantal tools uit die veel door kleine en middelgrote bedrijven worden gebruikt om hun cashflow te beheren en de boekhouding te automatiseren.

1. QuickBooks

Een populaire boekhoudsoftware is QuickBooks. Deze wordt gebruikt voor het beheren van cashflow, maar ook voor andere financiële taken. De software biedt functies zoals het bijhouden van facturen, het beheren van inkomsten en uitgaven en het opstellen van financiële rapporten.

QuickBooks biedt een hoop verschillende soorten prijspakketten aan, variërend van € 25 tot € 180 per maand, afhankelijk van de functies die u nodig heeft.

2. Xero

De cloudgebaseerde boekhoudsoftware genaamd Xero is speciaal is ontworpen voor kleine en middelgrote bedrijven. Het biedt functies zoals bankrekeningintegratie, facturering, rapportage en budgettering.

Xero biedt prijspakketten van € 9 tot € 60 per maand.

3. FreshBooks

FreshBooks is een cloudgebaseerde boekhoudsoftware die zich richt op het factureringsproces. Het biedt functies zoals tijdregistratie, projectbeheer, automatische facturering en rapportage.

FreshBooks biedt prijspakketten van € 15 tot € 50 per maand.

4. Zoho Books

Deze boekhoudsoftware richt zich op kleine- en middelgrote bedrijven. Zoho Books biedt functies zoals facturering, projectbeheer, het opstellen van rapportages en inkomsten- en uitgavenbeheer.

Zoho Books is een boekhoudsoftware die zich richt op kleine en middelgrote bedrijven. Het biedt functies zoals facturering, inkomsten- en uitgavenbeheer, projectbeheer en rapportage.

Zoho Books biedt prijspakketten van € 9 tot € 29 per maand.

5. Wave

In tegenstelling tot de andere genoemde tools is Wave een gratis boekhoudsoftware. Wave wordt geleverd met een reeks functies, waaronder facturering, inkomsten- en uitgavenbeheer, bankrekeningintegratie en rapportage. Wave is gemakkelijk te gebruiken en biedt betaalde extra's zoals payroll en betalingsverwerking.

Alle bovengenoemde tools zijn geschikt voor het beheren van de cashflow van uw onderneming. Als u alleen naar de prijs kijkt, dan is Wave de betaalbaarste optie, gezien deze gratis is. Andere tools zoals QuickBooks en Xero hebben hogere prijspakketten, maar bieden ook de meeste functies. FreshBooks en Zoho Books zit qua prijs en features ertussenin. De tools zijn zeer gebruiksvriendelijk en hebben een eenvoudig te begrijpen interface.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Wat is cashflow management? 
Cashflow management is het proces van het beheren van de inkomsten en uitgaven van een bedrijf om ervoor te zorgen dat er voldoende geld beschikbaar is om de dagelijkse activiteiten uit te voeren en om te investeren in groei. 

Waarom is cashflow management belangrijk voor een bedrijf? 
Cashflow management is essentieel voor het succes van een bedrijf omdat het ervoor zorgt dat het bedrijf voldoende geld heeft om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen en om te investeren in toekomstige groei. Een slecht beheerde cashflow kan leiden tot financiële problemen en zelfs tot het faillissement van het bedrijf. 

Wat zijn enkele tips voor het effectief beheren van de cashflow van een bedrijf?
Enkele tips voor het effectief beheren van de cashflow van een bedrijf zijn onder meer het opstellen van een gedetailleerd budget, het monitoren van de cashflow op regelmatige basis, het verlagen van de kosten waar mogelijk, het aanbieden van kortingen voor snelle betalingen en het uitstellen van uitgaven wanneer dat mogelijk is. 

Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten bij cashflow management? 
Veelvoorkomende fouten bij cashflow management zijn het niet op tijd factureren, het niet opvolgen van onbetaalde facturen, het te lang vasthouden van voorraad, het niet anticiperen op seizoensgebonden schommelingen en het niet hebben van een goed geplande budget.

Hoe kan een bedrijf zijn cashflow verbeteren?
U kunt uw cashflow verbeteren door uw inkomsten te verhogen, uw kosten te verlagen, uw voorraadbeheer te optimaliseren, uw betalingstermijnen te verkorten en door gebruik te maken van cashflow management tools zoals een cashflow prognose.

Ook interessant:

Hulp van een finance professional bij uw cashflow

Kortom, het beheren van de cashflow is ontzettend belangrijk voor de financiële gezondheid van uw bedrijf. Wilt u een goede start maken hiermee of de boekhouding van uw bedrijf uitbesteden aan een professional? Vul dan ons aanvraagformulier hieronder in en we nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met u op om uw wensen te bespreken. De boekhouders die matchen met uw aanvraag nemen zelf telefonisch contact met u op om een offerte op maat voor u op te stellen. 

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.