10 tips voor duurzaam ondernemen voor starters in 2024

7 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 07-02-2024

Duurzaam ondernemen begint langzamerhand de nieuwe norm te worden. Vrijwel iedere organisatie voelt zich genoodzaakt om een steentje bij te dragen aan de toekomst. Kun je als zzp’er of starter ook duurzaam ondernemen? En waar moet je dan aan denken? Lees verder om erachter te komen wat duurzaam ondernemen betekent en waarom je duurzaam ondernemen (als starter) moet overwegen. Tot slot geven we 10 tips voor duurzaam ondernemen voor starters.

Op deze pagina:

Wat is duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), is het op zo een manier ondernemen dat er wordt bijgedragen aan economische, ecologische en sociale belangen. 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen heeft vooral een sociale achtergrond terwijl duurzaam ondernemen meer een milieuachtergrond heeft. Toch overlappen de twee met elkaar en worden ze vaak als synoniem gebruikt. Ze zouden beiden tot de kernactiviteit van een organisatie moeten horen.

Duurzaam ondernemen

Waarom duurzaam ondernemen?

Er zijn meerdere redenen waarom je aan de slag zou moeten gaan met duurzaam ondernemen. Eén reden daarvan is het intrinsieke gevoel van verantwoordelijkheid dat je wilt nemen voor wat je doet en hoe je onze planeet achterlaat voor volgende generaties. We moeten kunnen voldoen aan de behoeftes van huidige generaties zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties teniet te doen. Een andere reden is dat aandeelhouders het willen, of wellicht wordt het zelfs geëist van milieuorganisaties en overheidsinstanties. Duurzaam ondernemen als starter is bovendien ontzettend goed voor het imago van je bedrijf. 

Daarnaast kan er op den duur een hoop geld mee worden bespaard. Dit kan zowel direct als indirect. Ga je bijvoorbeeld volledig over op digitaal, dan bespaar je veel geld (voor het papier en de inkt) en kun je de gegevens ook eenvoudiger delen via je website of per e-mail. Soms wil de overheid zelfs een steuntje bieden als je wat duurzamer gaat ondernemen. Je kunt in zo een geval subsidie aanvragen bij de provincie. Denk aan de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). 

Accountancybranche en duurzaam ondernemen

Sinds begin 2017 controleren accountants van een beursgenoteerde onderneming ook op niet-financiële informatie zoals duurzaamheid. Recent speelt bovendien de discussie dat controlerende accountants moeten waken voor klimaatrisico's bij een bedrijf. Mogelijk wordt het materiële klimaatrisico een onderdeel van de jaarrekeningen. Rabobank zegt hierover het volgende:

Accountants die de transformatie weten te maken naar continu en proactief adviseren, zullen de winnaars van de toekomst zijn.
Hieronder geven we een aantal tips waarmee je jouw onderneming meer milieubewust kan maken en waarmee je kunt bijdragen aan een betere toekomst.

10 Duurzaamheid tips voor bedrijven en ondernemers 2024

Tip 1: Check hoe de huisvesting van je onderneming is geregeld

Heb je zelf een bedrijfspand gekocht? Of gaat je bedrijf al uitbreiden en ben je op zoek naar een nieuw bedrijfspand? Dan kun je eens kijken hoe het energielabel is opgebouwd. Zijn er nog zaken waarop de score kan worden verbeterd? Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde isolatie, om zo minder te hoeven stoken. Verbeteringen aanbrengen voor het energielabel zullen leiden tot een verlaagde energierekening van het pand. 

Tip 2: Bespaar energieverbruik

Aansluitend op de vorige tip is een voor de hand liggende stap om duurzamer te worden om het energieverbruik te minderen. Dit kan in de vorm van zowel elektriciteit als gas. Zet de verwarming bijvoorbeeld niet te hoog en zet deze in de avonden en nacht volledig uit. Hr-ketels verbruiken over het algemeen minder energie. Wijs ook je werknemers erop om computers aan het einde van de werkdag uit te schakelen zodat ze niet op stand-by blijven staan. Dit bespaart weer extra energie. Ook is het een optie om te kijken naar het type ICT-producten. Sommige hard- en software is energiezuiniger dan andere.

Tip 3: Stimuleer groen woon- en werkverkeer

Een groot deel van de werkenden maakt gebruik van een auto. Dit is echter één van de meest vervuilende vormen van woon- en werkverkeer. Stimuleer medewerkers om met het OV te reizen of de fiets te pakken. Geef bijvoorbeeld een hogere reiskostenvergoeding als iemand met de fiets of het OV komt. Kun je er niet omheen om met de auto te gaan? Kies dan voor een energiezuinige auto. Deze levert je geld op en is ook nog eens milieubewuster.

Tip 4: Thuiswerken

Wat nog beter is dan het stimuleren van duurzaam reizen is thuiswerken. Door thuis te werken worden het aantal zakelijke kilometers zoveel mogelijk beperkt. Bovendien toont onderzoek naar thuiswerken aan dat ruim 40% van de werknemers productiever is sinds het thuiswerken door het coronavirus. Er zijn bovendien veel opties om vanuit thuis te communiceren met je collega’s, zoals via skype of zoom. Zo hoeven er geen kilometers te worden gereden om een vergadering bij te kunnen wonen.

Tip 5: Creëer een gezonde werkomgeving

Een gezonde werkomgeving is niet alleen fijn voor je medewerkers, maar ook voor jezelf. Een aangename plek werkt namelijk stimulerend en verhoogt de productie van medewerkers. Je kunt bijvoorbeeld een meer groene werkomgeving creëren door de aanschaf van planten. Daarnaast is flexwerken een manier om een gezonde werksfeer te creëren. Zo zal filerijden in de ochtend bijdragen aan meer stress en minder productiviteit, dus is het beter om net iets na de drukke ochtendspits naar het werk te komen. 

Tip 6: Maak gebruik van recyclebare verpakkingen

Stap over naar verpakkingen die gerecycled moeten worden zodat je een minder grote afvalberg krijgt. Het verzenden van pakketten is ontzettend vervuilend. Verdiep je je in ecologische verpakkingen of kies voor een groene pakketverzender om milieuvervuiling te beperken.

Tip 7: Maak van afval scheiden een gewoonte

Inhakend op de vorige tip is het scheiden van afval ontzettend belangrijk en maar een kleine moeite. Lever de verschillende type afval (plastic, groen en restafval) afzonderlijk aan bij je afvalverwerker of gemeente. Maak gebruik van prullenbakken met meerdere emmers waarbij iedere emmer voor een ander soort afval is bedoeld. Plak er eventueel stickers op die aanduiden wat voor afval in welke afvalemmer hoort zodat dit voor iedereen duidelijk is.

Denk aan het scheiden van onderstaande afvalsoorten:

  • Plastic (inclusief blikafval)
  • Papier/karton
  • Batterijen
  • Glas
  • GFT (groente-, fruit- en tuinafval)

Tip 8: Print bewuster of stap over naar digitaal

Vaak worden er op kantoor dingen geprint waarvan het eigenlijk niet noodzakelijk was om te printen. Vraag je jezelf daarom altijd af: is dit noodzakelijk om te printen of is het ook digitaal mogelijk? Probeer gebruik te maken van online communicatie via bijvoorbeeld het programma Slack of per e-mail. Heb je een vraag aan een collega? Loop even langs of geef een belletje. Ontkom je er niet aan om te printen? Dan kun je een meer ecologische inkt overwegen die inkt bespaart. 

Tip 9: Ga voor een milieuvriendelijk en duurzaam relatiecadeau

Weet je niet zo goed wat je kunt geven aan klanten of medewerkers? Tegenwoordig zijn er ontzettend veel soorten relatiegeschenken of bedankcadeaus beschikbaar die ook nog eens duurzaam zijn. Denk aan lokaal geproduceerd bier of kaas, of aan bamboe keukengerei of een persoonlijke Dopper-fles.

Tip 10: Maak personeel (en klanten) milieubewuster

Duurzaam ondernemen is niet alleen een kwestie van doen, maar ook een soort plicht naar uw klanten en medewerkers toe om hun bewust te maken van het belang van milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Blijf erover communiceren met je werknemers, dit helpt vaak bij het waarmaken van de duurzaamheidsdoelstellingen van je bedrijf.

Veelgestelde vragen

Wat is duurzaam ondernemen?
Bij duurzaam ondernemen wordt er niet alleen gekeken naar winst op de korte termijn, maar ook naar gevolgen van de bedrijfsactiviteiten op de lange termijn. Er wordt gestreefd naar een balans tussen zowel de economische, als de sociale en milieu belangen.

Waarom is duurzaam ondernemen belangrijk?
Duurzaam ondernemen stelt bedrijven in staat om op de lange termijn meer succes te behalen, zo kunnen bedrijven risico's verminderen en hun imago verbeteren. Ook leidt duurzaam ondernemen vaak tot nieuwe kansen en innovaties.

Wat zijn voorbeelden van duurzame bedrijfsactiviteiten?
Het verminderen van het energieverbruik en afval en het gebruik van duurzame materialen zijn slechts enkele voorbeelden van duurzame bedrijfsactiviteiten.

Wat zijn de voordelen van duurzaam ondernemen voor een bedrijf?
Voordelen van duurzaam ondernemen zijn een verbeterd imago, betere relaties met stakeholders, kostenbesparingen (energiebesparing en afvalvermindering), het aantrekken van nieuwe klanten en het verminderen van risico's.

Welke rol speelt de overheid bij duurzaam ondernemen?
De overheid stimuleert ondernemers om duurzaam te ondernemen door het verstrekken van subsidies voor duurzame investeringen. Ook worden er wet- en regelgevingen opgesteld om duurzaamheidsdoelstellingen te bevorderen.

Ook interessant:

Ontvang hulp van een erkende boekhouder

Boekhouders.nl is ook voorstander van duurzaam ondernemen. Wil je als starter ook milieubewuster ondernemen? Veel mkb-bedrijven zijn bezig met de invulling van duurzaam ondernemen, maar het ontbreekt aan goed advies om een volgende stap te kunnen zetten. Onze mkb-accountant adviseert je graag en helpt je bij het opstellen en uitvoeren van een bewust beleid. Ook zijn ze op de hoogte van het laatste subsidienieuws. Vraag vandaag nog vrijblijvend een offerte aan van maximaal 3 mkb-accountants bij je in de buurt via het formulier hieronder.

Wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je wensen voor een boekhouder of accountant te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.