Ondernemers in de agrarische sector (landbouwers, veehouders, tuinbouwers, bosbouwers) krijgen te maken met tal van uitdagingen. Naast stijgende grondprijzen, een teveel aan regenwater in grondgebieden en schaarste is ook het gefinancierd krijgen van plannen bij de bank geen eenvoudige klus. Veel agrariërs zoeken naar alternatieve financieringsvormen, zoals investeren in beleggingsmaatschappijen.
In de landbouw krijg je bovendien veel te maken met financiële ingewikkelde zaken. Boekhouden in de agrarische sector is een moetje, maar moet goed gebeuren. Hieronder gaan we er verder op in waarom een boekhouder voor bouwsector inhuren belangrijk is en hoe we je hiermee kunnen helpen.
Boekhouders verschillen sterk in service en kwaliteit. In ons landelijk netwerk zijn alleen de beste boekhouders toegelaten met jarenlange ervaring in hun vak. Daarnaast hebben we boekhouders beschikbaar die gespecialiseerd zijn in verschillende sectoren. Je vindt eenvoudig een boekhouder die veel ervaring heeft in de landbouwsector. Een expert die weet waar je het over hebt, werkt wel zo prettig, huur daarom een boekhouder voor de agrarische sector bij Boekhouders.nl om zeker te zijn van de juiste kwaliteit en service.
Circa 30% van alle land- en tuinbouwbedrijven besteden werk uit aan zzp’ers in de agro sector. Onze boekhouders die actief zijn in de landbouwsector weten precies waar je op moet letten bij het ondernemen als agro zzp’er.
Je boekhouder adviseert je onder andere aan welke regels je moet voldoen, welke ondernemersregelingen er voor je gelden en welke belangrijke aandachtspunten er zijn voor ondernemers in de landbouw. Op deze manier kan je boekhouder je vooruit helpen met de juiste adviezen en inzichten.
Ben je al een tijdje in de agro sector aan het werk? Laat dan eens je financiële zaken controleren door één van onze professionele boekhouders. Wellicht zie je gunstige aftrekposten of unieke potenties over het hoofd.
Btw-aangifte doen kent een hoop andere regels in de landbouwsector dan de ‘normale btw-regels’. Zo vielen voor 1 januari 2018 agrarische ondernemers vaak onder de landbouwregeling. Bij de landbouwregeling was er geen btw verschuldigd over de prestaties. De landbouwregeling of veehandelsregeling is echter met ingang van 1 januari 2018 afgeschaft. Door afschaffing van de regeling zijn agrarische ondernemers voor leveringen en diensten verplicht om btw in rekening te brengen aan hun afnemer. Ook vervalt de teruggave van 5,4% btw aan de met btw-belaste afnemer. Wel kunnen een hoop agrarische ondernemers gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Daarover meer in het gedeelte hieronder.
Als zzp'er in de agrarische sector is het belangrijk om je goed te verzekeren tegen belangrijke bedrijfsrisico's. Iedere agrarische onderneming is anders, dus ook de werkzaamheden en de bijbehorende risico's verschillen per onderneming. Over het algemeen zijn dit de belangrijkste agrarische verzekeringen om af te sluiten:
Tractorverzekering: zoals de naam al aangeeft, kun je hiermee uw tractor verzekeren. Je kunt hierbij kiezen uit drie varianten: van WA, WA + (beperkt casco) en All Risk.
Werkmaterieelverzekering: met deze verzekering bescherm je jouw machines en werktuigen tegen eventuele schade. De verzekering is in verschillende varianten beschikbaar.
Aansprakelijkheidsverzekering: mocht je per ongeluk schade maken aan anderen en hun spullen tijdens je werkzaamheden, dan wordt de schade vergoedt via deze verzekering.
Als een agrarische ondernemer per jaar minder dan € 1.883 aan btw verwacht te betalen, dan komt hij in aanmerking voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR). De KOR wordt alleen toegepast bij ondernemers in de vorm van een eenmanszaak of die een samenwerkingsverband van natuurlijke personen hebben, zoals een VOF of maatschap. Onze professionele boekhouders in de agrarische sector houden je graag op de hoogte van de laatste ondernemersregelingen zodat je een hoop kosten bespaart.
agrarische ondernemers met nevenactiviteiten konden tot voor 2018 nog voor deze nevenactiviteiten van de KOR gebruik maken. De omzet van het bedrijf kon hierbij buiten beschouwing blijven gelaten.
Het overdragen van je onderneming kan lastig zijn als je zoon of dochter geen behoefte heeft om het bedrijf over te nemen. Bovendien heeft een agrarische onderneming een vrij hoge waarde in het economische verkeer. Toch wil je de onderneming financierbaar maken. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld door gebruik te maken van de verpachtwaarde.
Een bedrijfsovername heeft naast de zakelijke kant ook een emotionele kant. Laat een boekhouder er met een objectieve en kritische blik heen kijken. De boekhouders in ons netwerk hebben de juiste ervaring en expertise om ervoor te zorgen dat je bedrijfsovername de juiste aandacht krijgt op het juiste moment.
Er zijn continu veel ontwikkelingen aan de gang in de agrarische sector, waardoor je als ondernemer kritisch moet kijken naar je manier van bedrijfsvoering. Een actueel inzicht in de financiële stand van je onderneming en een duidelijke ondernemersstrategie zijn van belang voor de groei van je bedrijf. Boekhouders.nl helpt je graag bij het vinden van een geschikte agro boekhouder die je administratie op een efficiënte manier inricht om tot de juiste inzichten te komen.
De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn, en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wil je geen deadlines missen voor jaarcontroles en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen je graag! Vul het formulier hieronder in en kom gratis en vrijblijvend in contact met boekhouders of accountants bij jou in regio.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.