Wat zijn voor- en nadelen van een BV?

5 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 22-04-2024

Ga je een bedrijf beginnen? Of ben je benieuwd of het gunstig is om je huidige bedrijfsvorm om te zetten naar een BV? Het kiezen van de geschikte rechtsvorm blijft een lastige keuze. We bespreken in dit artikel de voordelen en nadelen van een BV. 

Op deze pagina:

Voordelen van BV

Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen van de BV als rechtsvorm.

Professionele uitstraling

Bij de oprichting van een BV moet een notaris altijd vooraf onderzoek doen naar de intentie van de oprichter. Doordat de oprichting aan verschillende eisen moet voldoen, is het een betrouwbare vennootschap. Dit geeft de BV niet alleen nationaal, maar ook op internationaal vlak een goede reputatie. Een eenmanszaak of VOF hebben nauwelijks oprichtingseisen. Ook hoeven ze geen jaarlijkse controle en deponering van de jaarrekening te doen. 

BV Voordelen

Beperkte aansprakelijkheid

Het grootste voordeel van een BV is de beperkte aansprakelijkheid. De BV bezit een rechtspersoonlijkheid, waardoor ze zelf verantwoordelijk is bij eventuele schade. Je bent als bestuurder niet persoonlijk aansprakelijk voor deze schade, het privévermogen blijft afgeschermd en veilig. Bij een eenmanszaak of VOF ligt dit anders. Hier hebben de schuldeisers recht op het privévermogen van de eigenaar als de schulden niet kunnen worden betaald.

Fiscaal aantrekkelijk bij verkoop

Ben je van plan om je onderneming te gaan verkopen? Dan kan het verstandig zijn om de onderneming in een aparte BV onder te brengen. Deze komt dan onder een holding te vallen. Zo kun je fiscaal voordeel behalen bij de verkoop van (een gedeelte van de) aandelen. Als de holding minstens 5% van de aandelen van de werk-BV bezit, dan is de deelnemingsvrijstelling van toepassing. Via deze vrijstelling voorkom je dat winst die eerder is belast bij een dochtermaatschappij nog een keer wordt belast bij de moedermaatschappij.

Lage winstbelasting

Het belastingtarief voor een BV ligt lager dan het tarief voor een eenmanszaak of VOF. Als je veel winst maakt, dan ben je dus voordeliger om je eenmanszaak om te zetten naar een BV. In 2024 betaal je 19% belasting tot een winst van € 200.000. Ligt je winst boven de € 200.000? Dan betaal je 25,8% belasting. Bedrijven zullen dus eerder het hogere tarief moeten gaan betalen. De wijziging in de vennootschapsbelasting moet leiden tot een kleiner verschil tussen ondernemers in de inkomstenbelasting en werknemers + dga’s anderzijds.

Winstbelasting eenmanszaak
Bij een eenmanszaak wordt de winst tegen het tarief uit box 1 verrekend. In 2024 geldt er voor de twee schijven: 36,97% over een inkomen tot € 75.518 en een tarief van 49,5% bij een hoger inkomen.

Dividendbelasting
Keert je vennootschap dividend uit aan aandeelhouders? Dan moet je vennootschap waarschijnlijk dividendbelasting inhouden. In 2024 gelden er twee belastingtarieven. Voor een dividend tot € 67.000 per persoon (bij fiscale partners dus in totaal € 134.000) bedraagt het tarief 24,5%. Boven dit bedrag stijgt het tarief naar 33%.

Personeel aannemen

Het aannemen van vast personeel kan verschillende risico’s met zich meebrengen. Zo moet je bij ziekte of arbeidsongeschiktheid gewoon door blijven betalen. Bij een BV ben je wel beperkt in het risico. In het ergste geval gaat je BV failliet, maar ben je zelf niet persoonlijk aansprakelijk. Bij een eenmanszaak of VOF heb je geen juridische spreiding tussen onderneming en ondernemer. Je bent in dat geval hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden, dus ook voor achterstallig salaris.

Bedrijfsopvolging en overlijden

Fiscaal gezien kan een BV gunstig worden overgedragen aan je opvolger. De voorkomendste structuur voor de opvolging van een bedrijf is de holdingstructuur. Hierdoor vindt de verkoop onbelast plaats door de deelnemingsvrijstelling voor de verkoper.

Overlijden van DGA (Directeur-grootaandeelhouder)
Als de DGA komt te overlijden, kunnen de aandelen zonder afrekenen worden overgedragen aan de erfgenamen. Helaas denken nog teveel DGA’s dat alles goed is geregeld, waardoor ze nog geen noodplan hebben bij overlijden. Ook is er nog niet nagedacht over een testament. Weet je als DGA hoeveel erfbelasting en vennootschapsbelasting er moet worden betaald bij je overlijden? Laat je op tijd voorlichten over regelingen die je kunt treffen om zoveel mogelijk boekwinst te kunnen overdragen aan je erfgenamen.

Hypotheek

Het is niet altijd even eenvoudig om als ondernemer aan een hypotheeklening bij een bank te komen. Bij een BV gaat dit een stuk eenvoudiger dan bij een eenmanszaak of VOF. Zo kun je jezelf vanuit de BV een hypotheeklening verstrekken tegen gunstige voorwaarden. Als je voldoet aan de wettelijke eisen, dan heb je zelfs nog recht op hypotheekaftrek. Je betaalt dan dus geen rente meer aan de bank, maar aan je eigen BV. 

Nadelen van BV

Alhoewel een BV veel voordelen met zich meebrengt, zijn er ook enkele nadelen. Hieronder bespreken we de belangrijkste nadelen van de BV als rechtsvorm.

Accountantskosten administratie

De administratie is bij een BV een stuk complexer dan bij een eenmanszaak of VOF. Hierdoor zullen de jaarlijkse accountantskosten of boekhouderskosten wat hoger komen te liggen. Het verschil zit hem vooral in het neerleggen van de jaarrekening. Een BV is namelijk verplicht om ieder jaar een jaarrekening naar de KvK te sturen. De jaarrekening moet aan meer verschillende wettelijke eisen voldoen dan een jaaroverzicht voor een eenmanszaak. 

Notariële kosten

Een BV kan alleen worden opgericht door een notaris. Hierdoor vallen de inschrijvingskosten hoger uit voor een BV. Ook zodra er een extra aandeelhouder gaat deelnemen in de BV, dan zal hier een notaris aan te pas moeten komen. Bij een standaard BV zullen de kosten tussen de ongeveer € 500,- tot € 1.500,- euro liggen. De inschrijving in het Handelregister van de KvK kost circa € 80,00.

DGA-salaris

Een veelgestelde vraag is of je als DGA aan jezelf salaris mag betalen. Het antwoord hierop is ja, dit is zelfs verplicht. Om niet verplicht te zijn om DGA-salaris te betalen dan moet je niet meer voldoen aan één van de twee voorwaarden: hebben van 5% aandelen of werken in de BV. We raden dus aan dat je minder dan 5% van de aandelen hebt of stopt met werken in de BV.

Het 'gebruikelijke loon' van een DGA ligt in 2024 op € 56.000. Een DGA mag een lager loon dan € 56.000 hanteren. Het is dan wel vereist om te kunnen aantonen dat dit lagere loon gebruikelijk is voor de werkzaamheden. Er blijft zo meer vermogen over om te investeren in je onderneming.

DGA-salaris

Gemis van belastingvoordelen

Een groot nadeel van een BV vergeleken met een eenmanszaak of VOF is dat je verschillende belastingvoordelen misloopt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Door al deze aftrekposten te gebruiken hoef je relatief gezien weinig belasting te betalen over een lage winst. Ligt je verwachte winst onder de circa € 50.000,-? Dan kan het verstandiger zijn om voor een eenmanszaak of VOF te kiezen als rechtsvorm.

Ook interessant:

Boekhouder voor BV

We kunnen je helpen bij het vinden van een boekhouder die aansluit bij de wensen en behoeften die je hebt als ondernemer. We kijken dan onder andere naar de grootte en vorm van je onderneming en het budget dat je je kunt veroorloven. 

Vul het aanvraagformulier in en we brengen je vrijblijvend in contact met betrouwbare boekhouders in je regio.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Heb je al een boekhouder?
Ben je ingeschreven bij de KVK?*
Beveiligde verbinding
Vergelijk boekhouders

Vul ons aanvraagformulier in en wij gaan direct voor je aan de slag.