Veel mensen gebruiken de term ‘boekhouder’ en ‘accountant’ door elkaar. Soms onbewust of soms omdat ze het verschil niet weten tussen de twee. Er wordt vaak onterecht gedacht dat accountant de nette term is voor boekhouder. Een boekhouder en accountant zijn niet hetzelfde. In dit artikel vertellen we meer over de verschillen tussen een boekhouder en accountant.
In principe zijn er een aantal punten waarop een boekhouder en accountant van elkaar verschillen, namelijk:
We bespreken de verschillen hieronder één voor één.
Een groot verschil tussen een boekhouder en accountant is dat een accountant een vier jaar durende Hbo of universitaire studie succesvol heeft afgerond. De geleerde theorie is dus te toetsen. Er wordt daarbij een onderscheid gemaakt tussen AA-accountant (accountant-administratieconsulent) en RA-accountant (registeraccountant). Een AA-accountant heeft een Hbo-opleiding afgerond en een RA-accountant heeft een universitaire studie afgerond. Een boekhouder hoeft niet een bepaalde studieachtergrond te hebben om zich boekhouder te noemen.
Praktijkervaring
Ook heeft een (beginnend) accountant een stuk meer praktijkervaring opgedaan dan een (beginnend) boekhouder, omdat een accountant eerst drie jaar praktijkervaring moet opdoen voordat hij of zij in het Accountantsregister mag worden ingeschreven. Voor een boekhouder zijn er geen verplichtingen wat betreft studies volgen of praktijkervaring opdoen. Toch wil dit niet zeggen dat je een boekhouder direct moet afschrijven, aangezien boekhouders vaak erg gedreven zijn om veel kennis en ervaring op te doen in de vorm van bijvoorbeeld cursussen.
Hierop aansluitend wil een ‘beschermde titel’ zeggen dat niet iedereen zomaar de betreffende beroepstitel mag dragen. In dit geval mag iemand zich alleen een accountant noemen als hij of zij een passende opleiding heeft afgerond. Een accountant is bovendien verplicht om ieder jaar opleidingen te volgen om de kennis op niveau te houden.
De titel ‘boekhouder’ is niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich een boekhouder mag noemen, ondanks dat er geen verplichte studies aan vooraf zijn gegaan. Er zijn uiteraard wel cursussen en opleidingen om tot boekhouder te worden opgeleid, maar het is dus niet verplicht om deze te volgen. Iedereen kan werkzaamheden als boekhouder aanbieden. Wij werken enkel samen met gekwalificeerde en erkende boekhouders, zodat je er zeker van bent dat de boekhouder kennis van zaken heeft.
Ieder bedrijf is sterk afhankelijk van een georganiseerde reeks financiële gegevens. Hoe systematischer de financiële administratie wordt bijgehouden, hoe eenvoudiger het wordt om de groei van je bedrijf te realiseren.
Juist een boekhouder is verantwoordelijk voor het rapporteren en vastleggen van financiële transacties. Hiermee leggen ze de basis voor een betere boekhoudkundige analyse waarmee een bedrijf beter beslissingen kan nemen over de richting waar hun bedrijf in gaat.
Het werk van een boekhouder omvat een lijst van een hoop verschillende taken. Deze zijn vooral uitvoerend. De voorkomendste werkzaamheden van een boekhouder sommen we hieronder op:
Facturen opmaken en beheren
Opstellen van financiële rapportages
Bijhouden van salarisadministratie
Bijhouden van debiteuren- en crediteurenbeheer
Btw-aangiftes voorbereiden
Het waardevolle werk wat een boekhouder uitvoert wordt meestal beoordeeld door een professionele accountant. Veel kleine bedrijven vinden het inhuren van een fulltime accountant niet nodig of te duur, maar toch zijn er bepaalde zakelijke gebeurtenissen en groeifasen van het bedrijf die het samenwerken met een accountant rechtvaardigen, al is het maar tijdelijk. Bekijk hieronder wanneer het slim is om een samenwerking met een gecertificeerde accountant te overwegen.
Een accountant heeft net wat meer bevoegdheden dan een boekhouder en mag dus meer werkzaamheden uitvoeren. Ook heeft een accountant vooral een controlerende en adviserende rol, in plaats van uitvoerend zoals de boekhouder. Veel voorkomende werkzaamheden van een accountant zijn:
Opstellen van interne en externe rapportages
Verstrekken van advies op financieel, bedrijfseconomisch, juridisch en fiscaal gebied
Controleren van jaarrekeningen en financiële verslaggeving
Afsluiten van de jaarrekening
Accountantsverklaring opstellen
Controle op btw-aangiftes
Het is niet alleen fijn voor je onderneming als de boekhouding correct wordt bijgehouden, maar ook bij een controle door de Belastingdienst. Stel dat de boekhouding niet in orde is, wie is dan verantwoordelijk? Een accountant is wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Als je accountant dus fouten heeft gemaakt die financiële gevolgen voor je bedrijf hebben, dan is de schade hiervan te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de accountant. Financiële schade zal dus altijd worden vergoed bij de samenwerking met een gecertificeerde accountant.
Een boekhouder daarentegen is niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te nemen. Als de boekhouder een fout heeft gemaakt die financiële schade oplevert voor je bedrijf, dan kun je de schade niet per se verhalen op de boekhouder. Als een boekhouder geen aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten dan heb je geen garantie dat de volledige schade gedekt zal worden. Start je een samenwerking met een administratiekantoor of boekhouder? Vraag dan altijd of ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten.
De daadwerkelijke kosten van een boekhouder en accountant zijn niet zwart-op-wit te benoemen, omdat iedere boekhouder en accountant zelf een tarief mag bepalen. Wel ligt het tarief van een accountant gemiddeld genomen een stuk hoger dan dat van een boekhouder. Dit is ook niet zo gek, gezien een accountant meer ervaring heeft en een hogere opleiding heeft gevolgd. De tarieven van een accountant liggen dan ook rond de 150 euro per uur, terwijl deze voor een boekhouder rond de 75 euro per uur liggen.
de prijs is sterk afhankelijk van het aantal jaren ervaring. Een beginnende boekhouder of accountant zal uiteraard een lager tarief hanteren dan een boekhouder of accountant met jarenlange ervaring.
Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?
Het grootste verschil tussen een boekhouder en accountant is dat een boekhouder zich bezighoudt met de dagelijkse financiële transacties van een bedrijf, terwijl een accountant meer gespecialiseerd is en zich bezighoudt met het analyseren en interpreteren van financiële gegevens. Ook geeft een accountant advies over financiële strategieën en het controleren van financiële overzichten. Een boekhouder houdt zich meer bezig met het verwerken van facturen en bijhouden van de inkomsten en uitgaven.
Moet ik een boekhouder of een accountant inhuren voor mijn bedrijf?
Welke van de twee je nodig hebt, hangt vooral af van de complexiteit van de boekhouding van je onderneming. Als je bedrijf klein is en niet zoveel transacties heeft, dan kan het inhuren van een boekhouder voldoende zijn. Heb je een groter bedrijf (inclusief medewerkers?) met een meer complexe financiële administratie? Dan kan het inhuren van een accountant nuttiger zijn. In sommige gevallen is het inhuren van een accountant verplicht, zoals bij het aanleveren van een accountantsverklaring.
Wat zijn taken die alleen een accountant kan uitvoeren?
Een accountant is bevoegd voor het opstellen en indienen van fiscale aangiften, het uitvoeren van financiële audits, het opstellen van een accountantsverklaring, het adviseren over financiële strategieën en het controleren van de financiële overzichten.
Kan een boekhouder ook een accountant zijn?
Ja, een boekhouder kan een accountant worden door een aanvullende opleiding en certificering te volgen, zoals een CPA-certificering (Certified Public Accountant).
De beste manier om te kunnen profiteren van beide werelden (accountant of boekhouder), is door te erkennen dat elk op de ander vertrouwt om je bedrijf te voorzien van een financiële vaardigheden en diensten. Door het samenspel van een boekhouder en accountant kun je kostbare tijd besparen, betere zakelijke beslissingen nemen en de groei van je bedrijf beter beheren.
Zoek je een boekhouder of accountant?
Start dan gratis en vrijblijvend een aanvraag via het formulier hieronder. Na een kort gesprek waarin we kort je wensen en behoeften bespreken brengen we je in contact met maximaal drie financieel specialisten bij jou in de buurt. Je kiest zelf of je al dan niet een samenwerking start met één van onze partners.
Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.