Wat zijn de Big Five accountantskantoren en voor wie zijn die geschikt?

6 minuten leestijd
Laatst bijgewerkt op 05-10-2023

De ‘Big Five’ accountantskantoren in Nederland zijn PwC, Deloitte, EY, KPMG en BDO. Deze kantoren zijn geschikt voor verschillende type ondernemers, variërend van start-ups tot grote internationale bedrijven en organisaties. Ze bieden allen een breed scala van diensten, waaronder audit, belastingadvies, consultancy, boekhouding en financiële dienstverlening.

Elk van deze kantoren heeft zijn eigen specialisatie en focus, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke het beste past bij de specifieke behoeften van uw bedrijf of organisatie. Lees verder om erachter te komen welk ‘Big Five’ kantoor geschikt is voor uw onderneming.

Top 5 accountantskantoren in Nederland

Deloitte: voor wie geschikt?

Deloitte is voor vrijwel alle ondernemers en bedrijven van alle groottes en sectoren geschikt, met een focus op advies en consulting. Klanten van Deloitte zijn onder andere grootbedrijven, middelgrote ondernemingen, non-profitorganisaties, eenmanszaken en start-ups.
Deloitte

Deloitte biedt een breed scala aan diensten, zoals audits uitvoeren, belastingadvies geven, financiële advisering, risk management en consultancy, waardoor het bedrijf in staat is om aan de specifieke behoeften van ondernemers te voldoen. 

Omzet en medewerkers Deloitte
Deloitte in Nederland behaalde in het boekjaar 2021/2022 een netto-omzet van circa € 1,3 miljard euro en had in september 2022 circa 7200 medewerkers in dienst.

Specialisaties Deloitte
Deloitte biedt een breed scala aan diensten. Er zijn echter enkele specifieke specialisaties van Deloitte, namelijk:

  • Audit: Deloitte is één van de grootste audit- en accountancyfirma's ter wereld. Ze bieden externe auditdiensten aan bedrijven van verschillende groottes en industrieën.
  • Industrie-expertisegroepen: Deloitte is gespecialiseerd in een aantal expertise-industriegroepen, zoals de technologie, gezondheid en energie.
  • Belastingadvies: ook bieden ze belastingadvies en belastingplanning aan bedrijven en individuen, waarbij hun specialisatie in internationale belastingen ligt.
  • Financiële advisering: daarnaast biedt Deloitte ook advies op het gebied van financieel beheer, waaronder corporate finance, fusies/overnames en herstructureringen.
  • Risk management: ook bieden ze diensten aan voor het identificeren, beoordelen en beheren van risico's die bedrijven kunnen tegenkomen.
  • Consultancy: tot slot is het één van de specialisaties van Deloitte om advies te geven op het gebied van strategie, operations, technologie en human resources.

EY (voorheen Ernst & Young): voor wie geschikt?

EY is geschikt voor van allerlei type ondernemers, waaronder grootbedrijven, middelgrote ondernemingen, non-profitorganisaties, start-ups, maar ook juist voor particulieren. EY heeft namelijk een speciaal team samengesteld dat zich op de privésector richt. Zij ondersteunten klanten bij het realiseren van hun strategische doelen.

Ook biedt EY een hoop verschillende diensten aan, waaronder audits uitvoeren, belastingadvies geven, financiële advisering, risk management, consultancy en diensten voor transacties. De focus ligt vooral op financiële dienstverlening en risicobeheer. 

Omzet en medewerkers EY
EY in Nederland behaalde in het boekjaar 2021/2022 een netto-omzet van circa € 983 miljoen euro en had 4.362 medewerkers in dienst.

EY

Specialisaties EY
EY biedt een hoop verschillende diensten aan, maar heeft ook weer enkele specifieke specialisaties, namelijk:

  • Audit: EY is net als Deloitte één van de grootste audit- en accountancyfirma's ter wereld en biedt ook externe auditdiensten aan van allerlei soorten bedrijven.
  • Belastingadvies: daarnaast bieden ze belastingadvies en planning aan bedrijven en particulieren. Net als Deloitte zijn ze gespecialiseerd in internationale belastingadvies.
  • Financiële advisering: ook biedt EY advies op het gebied van financieel beheer, zoals corporate finance, fusies/overnames en herstructureringen.
  • Risk management: EY biedt diensten voor het identificeren, beoordelen en beheren van risico's die bedrijven kunnen tegenkomen.
  • Consultancy: EY biedt advies op het gebied van strategie, operations, technologie en human resources.
  • Transaction Advisory Services: EY biedt services zoals due diligence, valuatie, integratie en afsplitsing.
  • Particulieren: tot slot heeft EY naast de zakelijke relaties een sterke focus op het ondersteunen van particulieren.

KPMG: voor wie geschikt?

Het accountantskantoor KPMG (Klynbeld, Peat, Marwick en Goerdeler) is het derde grootste kantoor van Nederland. Dit kantoor is geschikt voor bedrijven van alle groottes en sectoren, met een focus op bedrijfsstrategie en optimalisatie. Daarnaast onderscheidt dit kantoor zich van de andere kantoren middels hun due diligence rapport kunnen. Dit rapport, bestaande uit zowel financieel, commercieel, operationeel en tax due diligence, biedt u als investeerder alle inzichten voor uw investeringsbeslissing in één overzichtelijk rapport. Hun klantenbestand bestaat uit een breed scala van ondernemers, van start-ups tot grote multinationals.
KPMG

Net als de voorgaande kantoren biedt KPMG een hoop verschillende diensten aan, waaronder audits uitvoeren, belastingadvies geven, financieel advies en zakelijke dienstverlening. KPMG is met name gespecialiseerd in diverse sectoren, zoals energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, technologie, media en entertainment, transport en logistiek. Ze bieden ook ondersteuning met internationale belastingzaken. 

Omzet en medewerkers KPMG
KPMG in Nederland behaalde in het boekjaar 2021/2022 een netto-omzet van circa € 655 miljoen euro en had circa 3800 medewerkers in dienst.

Specialisaties KPMG
KPMG heeft enkele overeenkomende, maar ook andere specialisaties dan de bovengenoemde kantoren. De specialisaties van KPMG zijn onder andere:

  • Audit: KPMG biedt onafhankelijke en objectieve audits van financiële verklaringen aan. Met een audit krijgt het bedrijf beter inzicht in de financiële status van een onderneming.
  • Belastingadvies: ook KPMG biedt advies over belastingwetgeving en planning aan, zodat ondernemers hun belastingbetalingen kunnen verbeteren.
  • Financiële dienstverlening: daarnaast bieden ze advies over financiële zaken, zoals fusies/overnames, financiering, herstructurering en waardering.
  • Specifieke diensten gericht op sectoren: KPMG is gespecialiseerd in diverse sectoren, zoals energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, technologie, media en entertainment, transport en logistiek.
  • Lokale gemeenschappen: tot slot richt KPMG zich op het versterken van de samenleving en het ondersteunen van lokale gemeenschappen.
  • Due diligence rapport: met dit rapport kunnen investeerders in één overzicht een juiste investeringsbeslissing maken.

Daarnaast biedt KPMG ook diensten aan die gericht zijn op de digitalisering van de bedrijfsvoering, zoals:

  • Cyber security
  • Artificial Intelligence
  • Cloud Computing

PwC: voor wie geschikt?

PwC, ook wel bekend als PricewaterhouseCoopers, is geschikt voor bedrijven van alle groottes en sectoren. Ze focussen zich vooral op belasting- en juridische dienstverlening. Ook houden ze zich bezig met sustainability en hebben ze hier een afdeling voor die zich hier specifiek mee bezig houdt.

Opnieuw varieert het klantenbestand van dit kantoor van kleine ondernemers tot aan grotere bedrijven en zelfs multinationals. PwC biedt een hoop verschillende type diensten aan, waaronder audits, belastingadvies, financieel advies en zakelijke dienstverlening. Naast de traditionele accountancydiensten biedt PwC bovendien ook adviesdiensten, zoals management consulting, risicobeheer en verschillende IT-diensten. 

Omzet en medewerkers PwC
PwC in Nederland behaalde in het boekjaar 2021/2022 een netto-omzet van circa € 937 miljoen euro en had bijna 5500 medewerkers in dienst.

PwC

Specialisaties PwC
PwC is gespecialiseerd in verschillende diensten voor ondernemers, waaronder:

  • Audit: PwC biedt onafhankelijke en professionele audits van financiële verklaringen.
  • Belastingadvies: ook bieden ze zoals de andere kantoren advies over belastingwetgeving en planning.
  • Financiële dienstverlening: aanvullend daarop biedt PwC advies over financiële zaken, zoals fusies/overnames, financiering, herstructurering en waardering.
  • Zakelijke dienstverlening: een specialisatie van PwC is dat ze zakelijke adviesdiensten aanbieden aan op het gebied van risicobeheer, compliance, interne controle, IT-audit en governance.
  • Sector specifieke diensten: PwC is daarnaast gespecialiseerd in diverse sectoren, zoals energie, financiële dienstverlening, gezondheidszorg, technologie, media en entertainment, transport en logistiek.

Tot slot biedt PwC, net als KPMG, diensten aan die gericht zijn op de digitalisering van de bedrijfsvoering, waaronder:

  • Cyber security
  • Artificial Intelligence
  • Digital Transformation

BDO: voor wie geschikt?

Het accountantskantoor BDO, voluit geschreven Binder Dijker Otte, is geschikt voor een breed scala aan ondernemers, van kleine start-ups tot middelgrote bedrijven. Dit is het vijfde grootste accountantskantoor van Nederland. Ze bieden verschillende type diensten aan, waaronder het uitvoeren van financiële audits, het geven van belastingadvies of financieel advies.
BDO

Omzet en medewerkers BDO
BDO in Nederland behaalde in het boekjaar 2021/2022 een netto-omzet van circa € 319 miljoen euro en had circa 2150 medewerkers in dienst.

Specialisaties BDO
BDO is met name gericht op ondernemers die internationaal opereren en biedt diensten aan op het gebied van internationale belastingen, internationale fusies en overnames en internationale verantwoording. BDO is daarnaast gespecialiseerd in een breed scala aan diensten, zoals:

  • Audit: BDO biedt onafhankelijke en objectieve audits van financiële verklaringen aan, zodat stakeholders inzicht hebben in de financiële positie van een onderneming.
  • Belastingadvies: ook bieden ze advies over belastingwetgeving en planning.
  • Financiële dienstverlening: aanvullend wordt er advies gegeven over financiële zaken, zoals fusies/overnames, financiering, herstructurering en waardering.
  • Zakelijke dienstverlening: verder biedt BDO diensten aan op het gebied van risicobeheer, compliance, interne controle en IT-audit.
  • Innovatie: BDO zoekt altijd nieuwe manieren om hun klanten te ondersteunen. Zo passen ze bijvoorbeeld technologieën zoals AI en blockchain toe.

Boekhoudkantoor voor de kleine zelfstandige

We snappen dat u als (startende) zzp’er het uitbesteden van uw diensten aan een Big-5 kantoor vrij duur kan vinden. Gelukkig zijn er ook boekhoudkantoren en accountants in ons netwerk voor de kleine zelfstandige. De boekhouders en accountants in ons netwerk zijn allemaal gecertificeerd en helpen u graag verder. Met onze service matchen we u graag met een geschikte boekhouder u in de buurt.

Vul onderstaand formulier in en kom in contact met maximaal drie ervaren boekhouders bij u in de buurt. Ook op afstand (digitaal) werken is geen probleem voor onze partners.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als ondernemer.