Vind je boekhouder voor
Installatiebranche

Vind je boekhouder voor
Installatiebranche

Boekhouder voor installatiebranche

Werk je als elektricien, CV-monteur, zonnepaneelinstallateur of als een ander installatiebedrijf? Dan is het zoeken en behandelen van nieuwe opdrachten je voornaamste zaak. Je probeert grote en kleine klussen te combineren. Installatiebedrijven hebben het hartstikke druk. En dan komt er ook nog de boekhouding bij kijken. 

In deze blog zullen we de rol van een boekhouder binnen de installatiebranche belichten en bespreken waarom een goede boekhouding van essentieel belang is voor installateurs. 

Op deze pagina:

Belang van boekhouding voor installatiebedrijven

Het is belangrijk om als ondernemer een continu helder inzicht te hebben in de actuele financiële situatie van je installatiebedrijf. Een nauwkeurige boekhouding is bovendien volgens de wet verplicht. Een professionele boekhouder wijst je op zaken die aandacht nodig hebben, zodat je tijdig kunt bijsturen. De boekhouders in ons netwerk verzorgen graag je administratie, zo houd je meer tijd over voor de zaken waar je het liefst mee bezig bent: installeren en monteren.  

Goede boekhouding is belangrijk voor installateurs vanwege de volgende redenen: 

  • Je krijgt duidelijk financieel inzicht
  • Je kunt effectief kosten beheren
  • Je voldoet aan belastingverplichtingen
  • Je kunt beter strategische beslissingen nemen
  • Het is onmisbaar bij het aanvragen van zakelijke financiering.

Btw-aangifte doen als installateur

Iedere ondernemer voor de Belastingdienst in Nederland moet belastingaangifte doen. De aankopen en diensten die je met je installatiebedrijf doet, beslissen niet alleen je omzet en winst, maar beslissen ook wat je aan de Belastingdienst moet betalen. Er zijn diensten binnen de installatiebranche waarvoor het hoge tarief van 21% wordt toegepast, maar er zijn ook installatiediensten die onder het lage tarief van 9% vallen, zoals het isoleren van woningen die ouder zijn dan 2 jaar. Er zijn zelfs uitzonderingen waarbij het nultarief geldt, zoals voor het verkopen en installeren van zonnepanelen op woningen en bijgebouwen. Kijk goed op de website van de Belastingdienst welke btw-tarieven voor jou gelden of laat je adviseren door een professionele boekhouder.
boekhouder voor installateur

Btw-tarief verkopen en installeren zonnepanelen 
Verkoop en installeer je zonnepanelen op woningen en bijgebouwen? Dan reken je sinds 1 januari 2023 geen 21% btw meer. Het btw-tarief voor de levering en installatie van zonnepanelen is naar 0% gegaan.

Fiscale voordelen als installateur

Als zelfstandig ondernemer heb je gelukkig recht op verschillende belastingvoordelen. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en ondernemersaftrek. Daarnaast is de expertise van ambachten onmisbaar. Om zzp’ers in het vakmanschap te ondersteunen zijn er regionaal ook verschillende subsidieregelingen beschikbaar gesteld. De overheid had in het verleden verschillende subsidieregelingen om woningverbetering te stimuleren. Helaas zijn veel van deze regelingen door bezuinigingen aangescherpt of verdwenen. 

Gelukkig zijn de boekhouders in ons netwerk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de installatiebranche. Zij weten als geen ander hoe je jouw bedrijf fiscaal kunt optimaliseren. Start gratis en vrijblijvend een aanvraag om in contact te komen met betrouwbare boekhouders bij jou in de regio.

Eigen installatiebedrijf starten

Heb je de wens om aan de slag te gaan als zzp warmtepomp installateur, zonnepaneelinstallateur of zelfstandige installateur met een ander specialisme? Dan wil je eerst weten waar je allemaal rekening mee moet houden bij de start. Zo zul je gereedschap en een bus moeten regelen. Ook de bedrijfsvoering moet worden geregeld, zoals het maken van facturen, voeren van marketing en het bijhouden van de boekhouding. Bij Boekhouders.nl hebben we jarenlange ervaring in het ondersteunen van startende zelfstandig ondernemers. 

Ook interessant: 

Werkbus kopen of leasen

Twijfel je of je een werkbus moet kopen of leasen? Er zijn verschillende voor- en nadelen verbonden aan zowel het leasen als kopen van een bedrijfsbus. Koop je via je eenmanszaak een bedrijfsbus op je naam, dan kun je de brandstof als aftrekpost opgeven. Wel moet er bijtelling worden betaald voor privégebruik. Leasen is voor een wat grotere, duurdere werkbus een goede optie, omdat je de bus dan niet in één keer hoeft te betalen. Is een voordeligere bus voldoende? Dan is het beter om te leasen. Een nadeel van leasen is dat je meestal vastzit aan een leasecontract van ongeveer 3 tot 5 jaar. 

Voldoen aan veiligheidswetgeving (VCA)

Met een VCA-certificaat toon je aan dat je in staat bent om veilig te werken. Hierbij wordt rekening gehouden met de gezondheid, veiligheid en het milieu van jezelf en anderen. Vaak is het hebben van een VCA-certificaat verplicht wanneer je aan het werk gaat voor een aannemer. 

In principe is een VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) niet voor iedere zzp’er verplicht. Een VCA bedrijfsgecertificeerde (hoofd)aannemer mag alleen een zzp’er inhuren die gekwalificeerd is op VGM-gebied. Hij of zij beschikt over het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden (VCA-VOL). Als zzp’er kun je wel als onderaannemer worden ingeschakeld door een aannemer met een VCA-bedrijfscertificaat. Je moet dan wel beschikken over een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), een VCA VOL-certificaat en alle arbeidsmiddelen waarmee je werkt moeten zijn goedgekeurd.

VCA installatiebedrijf

Hoofdaannemer en onderaannemer installatiebedrijf

Je bent hoofdaannemer als een opdrachtgever een overeenkomst aangaat met je installatiebedrijf. In veel gevallen zul je zelfstandig de klus uitvoeren, maar soms schakel je andere zzp’ers in om samen de klus aan te pakken. De onderaannemers (de andere zzp’ers) kunnen dan de btw naar jou verleggen.  

Voer je een klus uit voor een ander (groter) aannemersbedrijf? Dan ben je de onderaannemer. Je hebt in dit geval een overeenkomst met een andere ondernemer en niet met de opdrachtgever. Je kunt de btw dan naar de hoofdaannemer verleggen. 

Kosten boekhouder voor installateurs

De kosten van boekhouders voor installateurs verschillen sterk per boekhouder. De meeste boekhouders hanteren een maandelijkse vergoeding. Deze vergoeding hangt onder af van het aantal jaren ervaring en de omvang van je installatiebedrijf. Een boekhouder met enkele jaren ervaring kost ongeveer 45 euro per uur, terwijl een meer ervaren boekhouder al snel vanaf 75 euro per uur zal vragen.  

Iedere boekhouder of accountant mag in principe zelf beslissen welk tarief ze hanteren. Door een aanvraag te starten kunnen we je matchen aan maximaal drie boekhoudkantoren bij jou in de buurt. Je vergelijkt en kiest zelf met welke boekhouder je een samenwerking start. 

Boekhouding installatiebedrijf uitbesteden

Door boekhouding uit te besteden kun je veel kosten en tijd besparen. Administratie kan worden geautomatiseerd waardoor je minder hoeft te doen of te begrijpen. Ook heb je daarmee sneller de juiste cijfers die je aan je accountant kunt toereiken. Op de lange termijn haal je de kosten voor het inhuren van een boekhouder voor je onderneming er met gemak uit. Alleen al daarom kan het interessant en winstgevend zijn om deze optie te overwegen. 

Boekhouder voor elektrotechnische installateur

Of je nu bezig bent met ICT installeren, infratechnische installatie, zonnepanelen installatie of aardings- en overspanningsinstallatie, wij hebben een boekhouder beschikbaar met kennis in jouw werkveld. Met een boekhouder die de financiële kant van je elektrotechnische installatiebedrijf beheert, kun je je concentreren op je kernactiviteiten en de groei van je onderneming bevorderen. 

Boekhouder voor werktuigbouwkundige installateur

Als werktuigbouwkundige installateur helpen wij je graag bij het vinden van een geschikte boekhouder (of accountant) bij jou in de buurt. Deze boekhouder heeft ervaring met de specifieke uitdagingen van de werktuigbouwkundige installatiebranche, zodat je je kunt focussen op je projecten en klanten.  

 

Boekhouder voor transport installatiebedrijf

Als transport installateur heb je specifieke financiële uitdagingen. Een gespecialiseerde boekhouder begrijpt de complexiteit van projectkosten, materiaalbeheer en garantieclaims. Ze helpen je bij het vastleggen van financiële transacties, kostenoptimalisatie en belastingverplichtingen. Met een betrouwbare boekhouder kun je je concentreren op het leveren van kwalitatieve transportinstallaties terwijl je financiën op orde blijven. 

Boekhouder voor warmte- en koude installaties

Als installateur van warmte- en koude-installaties heb je een betrouwbare boekhouder nodig om je te ondersteunen bij de financiële administratie. Deze gespecialiseerde professional begrijpt de complexiteit van kostenberekeningen, salarisadministratie en de financiële boekhouding (zoals btw-aangiftes). Met een ervaren boekhouder aan je zijde kun je je volledig richten op het leveren van hoogwaardige warmte- en koude-installaties, terwijl je zeker weet dat je financiële administratie in goede handen is. 

 

Vind boekhouder voor installatiebedrijf

De kwaliteitseisen voor jaarrekeningen en jaarlijkse accountantscontroles zijn hoog. De jaarafsluiting moet kloppend zijn en dat is ieder jaar weer een hele uitdaging. Het is een strak georganiseerd proces dat gepaard gaat met veel deadlines. Wil je geen deadlines missen voor jaarcontroles, btw-aangiftes en accountantsverklaringen? Onze gekwalificeerde boekhouders helpen je graag!  

Vul onderstaand formulier in en dan brengen we je in contact met maximaal drie boekhouders. We nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om je wensen te bespreken.

Begin mijn aanvraag (100% vrijblijvend)

4,6
130 beoordelingen
Werkzaamheden
Bedrijfsvorm*
Bedrijfsleeftijd
Heb je al een boekhouder?
Beveiligde verbinding
Vraag gratis een offerte aan!

Onze dienst is geheel gratis en vrijblijvend voor jou als zelfstandig installateur.